Er zijn grote veranderingen bezig in de financiële markten, waar u niet direct zicht op heeft, maar die op langere termijn een fundamentele impact zullen krijgen. Dat klinkt misschien erg mysterieus, maar het is geen geheim meer voor de aandachtige belegger. Wie dieper naar het financiële systeem kijkt, ziet letterlijk de verschillende lagen van verandering. Wat we vandaag zien, lijkt erg veel op het verschuiven van tektonische platen.
Als aardplaten over elkaar heen schuiven, of een tegendraadse beweging maken. Een dergelijke beweging valt lange tijd niet op, tot de opgebouwde spanning te groot wordt, en vrijkomt via een schok.
In de natuur kennen we zo’n schik als een aardbeving. In de financiële markten als volatiliteit.
Dat zagen we in de voorbije weken al een keer. De opgebouwde spanning kwam plots vrij, omdat diverse financiële onderdelen al een tijd in beweging waren, wat uitmondde in een plotse en heftige correctie.
Een financiële aardbeving, zeg maar.
En we denken dat dit proces van tektonische verschuivingen in het financiële systeem nog maar net op gang is gekomen. Een goede barometer om veranderingen op te meten, is de omloopsnelheid van het geld.
In periodes van financiële crisis, houden mensen hun centen liever in hun zakken. Dit vertaalt zich in een daling van de omloopsnelheid van geld. Maar in periodes van financiële voorspoed, neemt de omloopsnelheid van het geld weer toe.
En dat is precies de ommezwaai die we vandaag meemaken. Op de volgende grafiek ziet u het langere verloop van de omloopsnelheid van Amerikaanse dollars (Velocity of Money).
Waarom US dollar, zal u zich afvragen? Wel dat is eenvoudig, de Amerikaanse dollar is de wereldreservemunt. De mondiale handel wordt op de eerste plaats uitgedrukt in dollars.
Dus als de omloopsnelheid van US dollars stijgt, dan trekt de mondiale economie aan.
Op de grafiek is duidelijk te zien dat de omloopsnelheid sinds het uiteenspatten van de technologiebubbel in sterk verval is geraakt, met nu en dan een kleine opstoot.
De omloopsnelheid zakt inmiddels dermate hard weg, naar niveaus die we nooit eerder zagen. Momenteel ervaren we opnieuw een eerste opstoot van de omloopsnelheid.
Wat deze opstoot vandaag zo verschillende maakt met de vorige opstoten van de omloopsnelheid?
De langetermijnrente!
De 10-jaarsrente is voor het eerst in 3 decennia opwaarts uitgebroken uit z’n negatieve trend.
Rente en inflatie
Zoals u zelf kan vaststellen is dit een belangrijk nieuw gegeven in de financiële markten.
Nu, de rente zal niet meteen omhoogschieten richting 5% of meer. Maar dit is een seculaire doorbraak, waar we over vele jaren nog over zullen praten.
De gevolgen zullen dan ook substantieel en erg doortastend worden.
Want wie goed heeft opgelet, weet dat we al vaker op deze nieuwe cyclus aanstuurden. En vooral, wat de uitkomst zal zijn van dit nieuwe gegeven. Een oplopende rente gaat nu eenmaal gepaard met een oplopende inflatie.
De media zal u graag van het tegendeel proberen te overtuigen, maar de feiten liegen er niet om. Meer nog, de vorige opwaartse rentecyclus in de jaren ’70 eindigde in de grootste golf aan inflatie.
Wij waren in de afgelopen dagen niet verbaasd toen we de volgende headlines zagen voorbijkomen.
Het is een beeld dat we nog veel vaker gaan zien. Want als je kijkt naar de ingrediënten van de huidige inflatie, dan zagen we met name het uurloon stijgen met de grootste toename sinds 2009! Dit was tot op heden hét ontbrekende element voor een structurele inflatie.
En niet toevallig, in de jaren ’70 waren het met name de sterk oplopende uurlonen die uiteindelijk uitmondden in een indrukwekkende prijsinflatie.
We verwachten opnieuw dat we een dergelijke cyclus ingaan.
Hier kan de cryptomarkt nog iets van leren
Nogmaals, een oplopende rente is dé voedingsbodem voor inflatie. Daarom zullen ook heel wat tektonisch verschuivingen plaatsvinden in de financiële markten, over de komende jaren.
Want als de historie enige raadgever mag zijn, dan moet je vandaag de meest gehate onderdelen van de markt kopen: grondstoffen. Want grondstoffen gingen in de vorige inflatiecyclus compleet door het dak.
Sterker nog, het waren de edelmetalen – goud & zilver – die de show stalen.
Tenminste, als je de positie vroegtijdig had ingekocht, toen ze nog relatief goedkoop over de toonbank gingen. Zoals vandaag het geval opnieuw is. Kijk maar eens hoe goedkoop goud- en zilvermijnaandelen (HUI) zijn in vergelijking met de brede beurs (S&P 500).
Je moet in feite al helemaal terug naar de periode rond de eeuwwisseling, om dergelijke goedkope noteringen te vinden.
Maar gezien de tektonische veranderingen – van een oplopende omloopsnelheid naar een hogere inflatie – verwachten we dat deze neergeslagen sector wel eens de sterren van de hemel kan gaan spelen in de komende jaren.
Ja, het kan wel nog enkele jaren gaan duren, maar het potentieel dat u mogelijk tegemoet ziet, is werkelijk ongezien. Daar kunnen ze zelfs in de cryptomarkt nog iets van leren. 🙂
5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen
- Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
- De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
- De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
- MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
- DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!
Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER