Afgelopen week tekenden China en de VS de langverwachte fase 1-handelsdeal. Dit gedeeltelijke handelsakkoord moet de opmaat zijn naar een allesomvattende handelsdeal. Op het gebied van China was de handelsoorlog tussen de VS en China helemaal niet zo slecht voor de Europeanen. En dat is iets waar maar weinig beleggers van op de hoogte zijn.

Tijdens de persconferentie liet Donald Trump weten dat ze snel zullen beginnen met het onderhandelen over fase 2. Trump liet weten dat de fase 2-handelsdeal er uiteindelijk voor moet zorgen dat het handelsconflict volledig ten einde komt. Tot die tijd behoudt de president nog enkele importheffingen. Deze blijvende importheffingen moeten de druk op China vergroten om samen met de VS opzoek te gaan naar een deal.

Chinezen importeren meer uit de EU

Wat maar weinig mensen weten, is dat de EU voor een deel geprofiteerd heeft van de handelsoorlog tussen China en de VS. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea and Macrobond, te zien dat de Chinezen tijdens de afgelopen twee jaar haar importen uit de EU flink hebben opgeschroefd. In diezelfde periode zijn de importen uit de VS fors afgenomen.

Nu er een eerste handelsovereenkomst gesloten is, is de kans erg groot dat de Chinese importen uit de VS ook weer zullen gaan oplopen. De economen van Nordea and Macrobond verwachten dat de totale import zich in dat geval weer snel kan gaan herstellen. Maar, dan moeten beide landen zich wel houden aan de handelsafspraken. En dat is nog maar de vraag.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>