De uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezing is veel bepalend voor een hele hoop zaken. Eén ding is duidelijk, de Europese Unie zal heel blij zijn mocht Joe Biden het zitje in het Witte Huis krijgen. Biden is namelijk voorstander om de relatie met China te versoepelen en een groot stimuleringspakket goed te keuren om de economie aan te zwengelen.

De Europese Unie hoopt dat Joe Biden de presidentsverkiezingen wint in november. Een overwinning voor Biden betekent rust, zekerheid en meer kans op een krachtiger herstel van de Amerikaanse economie en dus ook de wereldeconomie, aldus enkele economen. Daarenboven wil presidentskandidaat Biden de relatie met China versoepelen en opnieuw handelsakkoorden met andere landen herstellen.

Evan Brown, hoofdstrateeg bij UBS Asset Management, raadt beleggers en investeerders aan om de focus te richten op Europa mocht Biden aan de macht komen. Als het protectionistische beleid van Trump wordt stopgezet, dan zullen Europese bedrijven hier van profiteren.

Biden is gunstiger voor Europese aandelen omdat hij in tegenstelling tot Trump in een multilaterale aanpak gelooft en wil samenwerken met bondgenoten in plaats van hen tegen te werken.

En niet alleen Europese bedrijven, vele andere internationale bedrijven gaan opgelucht zijn als Trump niet langer president is van ‘s werelds grootste economie. Ook de brexit-deal zal eenvoudiger zijn want Trump wil met het Verenigd Koninkrijk een akkoord sluiten ten nadele van Europa. Als deze opportuniteit wegvalt voor het Verenigd Koninkrijk dan zullen de Britten meer geneigd zijn hun houding naar de EU te verzachten en sneller een akkoord te sluiten.

Stimulus

Jeroen Blokland, fondsbeheerder bij Robeco, volgt Brown hier in. Hij beweert dat Biden zal zorgen voor de meeste stimulus en een groene investeringsgolf. De stimulering die zal worden gefinancierd met overheidsschulden zou de rente doen stijgen, en dat creëert een gunstig klimaat voor waarde aandelen. Ideaal voor Europa vermits hier meer waarde aandelen zijn dan in de Verenigde Staten. Daar teren de aandelenmarkten meer op de ‘Big Tech’.

Ook de extra investeringen in groene infrastructuur zullen gunstig zijn voor Europa gezien hier meer bedrijven gehuisvest zijn die een belangrijke rol spelen inzake hernieuwbare energie.

Bronnen: De Tijd

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>