De gemiddelde belegger verkiest op dit moment Amerikaanse aandelen boven Europese aandelen. Deze trend is al tien jaar zichtbaar en volgens kenners moeten we binnen afzienbare tijd niet rekenen op een verandering in dat voorkeursbeeld. Waar komt die ‘outperformance’ bij Amerikaanse aandelen vandaan?

Sinds de start van deze stierenmarkt (2009) weten Amerikaanse aandelen al jaar in jaar uit beter te presteren dan Europese aandelen. Volgens sommige analisten heeft dat te maken met het feit dat de Amerikaanse economie zich een stuk sneller wist te herstellen van de financiële crisis dan de Europese economie wist te doen. Zo werd de Europese economie in het jaar 2011 zelfs nog geconfronteerd met een ‘dubbele crisis’ toen de Griekse crisis aan het licht kwam.

Groeiaandelen zijn hoofdzakelijk afkomstig uit de VS

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is de gigantische ‘outperformance’ van Amerikaanse aandelen in beeld gebracht. Sinds het jaar 2009 weet Wall Street elk jaar 5,5% beter te presteren dan de Europese Stoxx index.

Volgens andere analisten is de minder goede beursprestatie bij Europese aandelen niet alleen te wijten aan het tragere economische herstel. Zij wijzen onder andere naar de groeiaandelen die tijdens deze en de vorige Bull Market in positieve zin wisten op te vallen. Deze groeiaandelen zijn hoofdzakelijk afkomstig uit de VS. Denk bijvoorbeeld maar aan de aandelen Tesla, Amazon, Netflix en Google. In Europa is het een stuk lastiger om dergelijke aandelen op te sporen. En juist dat is de kracht van de Amerikaanse beurs.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar