De aandelen Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google – beter bekend onder de noemer ‘FAANG’ – zijn tijdens de afgelopen twee weken bekritiseerd. In het bijzonder kregen Facebook, Netflix en Amazon de nodige verwijten naar zich toe geworpen. Google en Apple zijn op dit moment de sterkhouders. Tenminste, dat probeert het korte termijn plaatje ons te doen geloven.

Facebook werd tijdens de afgelopen twee weken het hardste afgestraft. Het sociale media platform stelde teleur met haar winstcijfers en als gevolg hiervan werd het aandeel door enkele analisten op Wall Street gedowngraded. Ook Netflix en Amazon hadden het niet gemakkelijk. Zo voegde Netflix in het tweede kwartaal minder nieuwe gebruikers toe dan dat verwacht werd. Amazon wist de omzetverwachtingen niet te halen. Ondanks dat steeg de winst wel exponentieel.

FAANG-aandelen hebben grote invloed op Wall Street

In tegenstelling tot Facebook, Netflix en Amazon wisten Google en Apple de verwachtingen van de analisten te overtreffen. Als gevolg daarvan werden beide bedrijven op de beursvloer beloond voor hun uitstekende prestaties.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat de FAANG-aandelen het nog steeds uitstekend weten te doen. Elk FAANG-aandeel weet sinds 1 januari 2017 beter te presteren dan de S&P 500 index.

Toch is het niet vreemd dat beleggers zich zorgen maken over de FAANG-aandelen. Mochten deze aandelen immers een stevige top neerzetten, dan heeft dat grote gevolgen voor Wall Street. Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google hebben immers een weging van 13,5% in de S&P 500 index. Van een serieuze trenddraai lijkt alleen op dit moment nog geen sprake te zijn.