Meta Platforms, ook gekend als het moederbedrijf van Facebook, heeft woensdag nabeurs hun jaarrapport gepubliceerd en dat was op zijn minst gezegd een pijnlijke gebeurtenis. De bedrijfsresultaten vielen wat tegen waardoor het aandeel nabeurs met 20 procent onderuit ging. Dat heeft wellicht ook te maken met de sombere vooruitzichten voor Q1 van dit jaar.

Het ging hard voor Meta Platforms woensdag nabeurs. De gepubliceerde resultaten en vooruitzichten voor de komende kwartalen stelden teleur en dat was duidelijk op de beurs. Het aandeel tuimelde met 20 procent naar beneden. Er waren veel ogen gericht op de prestaties van Facebook omdat het een ‘wegwijzer’ zou kunnen zijn voor de rest van de techbedrijven.

De winst per aandeel bedroeg vorig jaar 3,67 dollar en dus geen 3,84 dollar waar analisten aan dachten. De omzet viel iets hoger uit dan de 33,4 miljard dollar die analisten hadden voorspeld. Meta Platforms wist namelijk een omzet te draaien van 33,67 miljard dollar. Het aantal dagelijkse actieve gebruikers bedroeg 1,93 miljard, wat ook weer lager is dan analisten hadden voorspeld. Ook het aantal maandelijkse actieve gebruikers schoot tekort.

Tegenwind

De vooruitzichten voor het eerste kwartaal dit jaar was ook ondermaats, Facebook verwacht een omzet 27 tot 29 milard dollar te gaan draaien terwijl analisten 30,15 miljard dollar hadden voorspeld. Volgens Facebook worden ze getroffen door tal van factoren die de resultaten hebben ‘aangetast’. Zo wijst men met de vinger naar de hoge inflatie en de problemen met de toeleveringsketen. Ook is er meer concurrentie inzake social media.

On the impressions side, we expect continued headwinds from both increased competition for people’s time and a shift of engagement within our apps towards video surfaces like Reels, which monetize at lower rates than Feed and Stories.

Het doet daarmee onder tegenover bedrijven zoals Microsoft, Apple en Google. Deze wisten de afgelopen dagen sterke bedrijfsresultaten te rapporteren. Ondanks de verkoopgolf die over de markten rolt, wisten deze bedrijven zich toch kranig te houden dankzij de sterke bedrijfsresultaten. Meta Platforms lijkt eerder het voorbeeld te volgen van Netflix, dat na hun jaarrapport hard onderuit ging bij opening van de beurzen.

Bronnen: Lauren Feiner – CNBC

Foto: Maxpixel

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger