Technologieaandelen zijn ‘hot’ de laatste jaren. En dat is nog een understatement. De populaire FANG-aandelen zijn de lievelingen op de beurs en stijgen aan een duizelingwekkend tempo. Maar terwijl steeds meer beleggers zich storten op deze FANG-aandelen, verkopen de insiders aan het hoogste tempo ooit.

Insider Trading is niet verboden. Wanneer aan bepaalde wettelijke voorwaarden wordt voldaan, mogen CEOs, CFOs, leden van de raad van bestuur, … (de insiders) aandelen kopen en verkopen van hun eigen bedrijf. Wanneer insiders aandelen verkopen, wil dat niet altijd iets zeggen. Dat kan om verschillende redenen. Insiders die kopen doen dat slechts om 1 reden: omdat de beurskoers veel te laag is.

Maar wanneer verschillende insiders over verschillende bedrijven binnen dezelfde sector massaal aan het verkopen gaan, is het toch tijd om even op te letten.

Terwijl technologiefondsen hun grootste instroom aan kapitaal zien, zijn het de FANG-insiders die aan het verkopen gaan. Eerder dit jaar was er al ophef rond Mark Zuckerberg die in de maanden voor de bekendmaking van het datalek, aandelen Facebook verkocht.

Insiders verkopen terwijl de bedrijven aandelen kopen

Maar Zuckerberg is al lang niet meer alleen.

Insiders van Facebook, Amazon, Netflix en Google (Alphabet) verkochten dit jaar al voor $4,58 miljard aandelen van hun eigen bedrijf. Naar verwachting zal dat bedrag oplopen tot $5,2 miljard in de eerste 6 maanden van 2018.

Zoals eerder gezegd, wil de verkoop van aandelen niet altijd iets zeggen. Maar wanneer insiders aandelen verkopen terwijl de koersen dalen, wil dat vaak wel iets zeggen. Tijdens het knappen van de dotcom-bubbel verkochten tech-insiders steeds meer aandelen, ondanks dat de beurskoersen 20%, 30% of zelfs 50% lager stonden. Zover is het nu nog niet, maar het is wel iets om in het oog te houden.

Ook opvallend is dat de stijging van het aantal insiders die verkopen, na de aankondiging dat het bedrijf eigen aandelen gaat inkopen. Bij 32% van de bedrijven die een buyback-programma aankondigden, verkocht minstens 1 insider aandelen binnen de 10 dagen na de aankondiging.

Bron: Zerohedge + Bloomberg