Volgens enkele officials van de Federal Reserve is de kans groot dat de centrale bank binnenkort kleinere renteverhogingen zal gaan doen. Er groeit steeds meer de bezorgdheid dat de ‘rate hikes’ van 75 basispunten meer kwaad dan goed doen en de Amerikaanse economie in een diepe recessie zullen duwen die moeilijk te verteren valt. 

Gaan we binnenkort een opluchting zien op de markten? Er is al eventjes sprake van een soepeler rentebeleid van de Federal Reserve, en het lijkt er op dat dit ook realiteit gaat worden in de nabije toekomst. Enkele officials van de Amerikaanse centrale bank hebben hun voorkeur uitgesproken om de renteverhogingen met 75 basispunten af te bouwen.

A substantial majority of participants judged that a slowing in the pace of increase would likely soon be appropriate. The uncertain lags and magnitudes associated with the effects of monetary policy actions on economic activity and inflation were among the reasons cited regarding why such an assessment was important.

Sommige officials vrezen dat het rentebeleid zware gevolgen gaat hebben voor de Amerikaanse economie en een diepe recessie in de hand zal werken. Kleinere renteverhogingen geven de centrale bank de kans om te evalueren of de stappen die ze al hebben ondernemen, daadwerkelijk een effect hebben op de inflatie.

50 basispunten?

In december komen de bestuursleden nogmaals samen om de situatie te bekijken en een beslissing te nemen inzake de volgende renteverhoging. De markten verwachten een nieuwe ‘rate hike’, maar deze keer eentje van 50 basispunten. Het inflatierapport van de maand oktober doet vermoeden dat de consumentenprijzen aan het afkoelen zijn.

Bill English, voormalig Fed official, verwacht echter dat ze de Amerikaanse economie zullen blijven afremmen tot er duidelijke signalen zijn dat de prijzen aan het dalen zijn. Dat risico willen ze volgens hem gerust nemen. Want als de Federal Reserve te weinig doet, en de inflatie dus kan blijven verder stijgen, dan riskeren ze evenzeer economisch in de problemen te belanden.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>