De financiële markten maken zich kopzorgen over de stijgende inflatie en de stijgende rentes op de staatsobligaties. De Federal Reserve maakt zich echter geen kopzorgen omtrent het eerste. Beleidmakers van de centrale bank zijn er namelijk van overtuigd dat ze voldoende middelen en ’tools’ hebben om de inflatie te bestrijden.

De financiële markten ervaren wat moeilijkheden door verschillende factoren. Eentje daarvan is de stijgende inflatie gezien het stimuluspakket van 1,9 biljoen dollar en het herstel van de Amerikaanse economie. Toch hoeft men blijkbaar niet te vrezen voor een stijgende inflatie, de Federal Reserve maakt zich alleszins geen zorgen omtrent het inflatiecijfer.

Volgens de beleidsmakers hebben ze voldoende middelen om de inflatie te bestrijden. Echter zal dit niet zonder kost zijn. De meest gebruikte manier om de inflatie laag te houden, is door de rentes verhogen. Dat is echter riskant omdat dit de groei van de Amerikaanse economie doet vertragen en de financiële markten bijzonder nerveus kan maken. Jim Paulsen stelt:

The Fed made clear this week that it still has no plans to raise interest rates within the next three years. It may work out, but it’s a risk, because if it doesn’t work and inflation does get going, the bigger question is, what are you going to do to shut it down.

Fed-beleid

Een combinatie van factoren houdt de inflatie onder controle. Onder andere de desinflatoire druk van een door ’technologie geleide’ economie, een arbeidsmarkt waar nog steeds bijna 10 miljoen minder werkende Amerikanen zijn dan tien jaar geleden en demografische trends die duiden op een limiet op langere termijn voor productiviteit en prijsdruk.

Echter mag de inflatoire druk niet worden onderschat. Goldman Sachs verwacht nog een soort van stimuluspakket eind dit jaar in de vorm van infrastructuurinvesteringen, goed voor 4 biljoen dollar. Combineer dat met alles wat de Fed doet en het wordt een recept voor inflatie dat, hoewel vertraagd, nog steeds een flinke klap kan uitdelen in 2022 en daarna.

Bronnen: CNBC

Foto: Jernej Furman – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>