Al maandenlang zitten de aandelenmarkten stevig in de lift. Ook vandaag de dag lijken de stieren niet van plan te zijn om de regie uit handen te geven. Toch laat een belangrijke index zien dat juist nu voorzichtigheid geboden is. De financiële condities beginnen strenger te worden en dat kan een voorbode voor een grote beursdaling zijn.

Bij veel beleggers zal de ‘US Financial Conditions Index’ niet bekend voorkomen. De Financial Conditions Index (FCI) is een uitgebreide index die is samengesteld op basis van de combinatie van enkele variabelen, zoals valutaprijzen en beurskoersen. Het geeft simpelweg de financiële omstandigheden in de VS weer en wordt vaak gebruikt voor het voorspellen van de economische trend.

Deze index geeft een waarschuwingssignaal af

Uit onderzoek van Bloomberg blijkt dat de Financial Conditions Index op dit moment weinig goeds voor de aandelenmarkten voorspelt. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de GS US Financial Conditions Index onlangs wist te dalen naar het laagste niveau ooit. In het verleden is het meermaals voorgekomen dat er sprake was van een relatief lage notering bij deze index. In het merendeel van de gevallen werden de beurzen niet veel later geconfronteerd met een (serieuze) beursdaling.

Tijdens de jaren 2000 en 2007 wist deze Financial Conditions Index zelfs tijdig te waarschuwen voor de top op de aandelenmarkten. Ook toen waren er maar weinig beleggers die dit waarschuwingssignaal serieus namen. Helaas liep het voor de aandelenmarkten destijds niet goed af. Beleggers zijn dus nu opnieuw gewaarschuwd.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)