Financiële markten daveren op grondvesten Na de oliecrash van de laatste maanden is nu de Zwitserse Frank die de financiële markten door elkaar schud. Tijdens de financiële crisis had de Zwitserse Centrale Bank de Zwitserse Frank gekoppeld aan de euro omdat de Frank te sterk werd en de competitiviteit van het land in gevaar bracht. Nu geeft de Zwitserse Centrale Bank deze koppeling op, gevolg: bloedbad. Pikant detail: de dag dat de Zwitserse Centrale Bank besloot om de Zwitserse Frank te koppelen aan de euro aan een wisselkoers van EUR/CHF tegen 1,20 was “toevallig” ook de dag waarop de goudprijs een (voorlopige?) piek bereikte. Op het moment van schrijven noteert de EUR/CHF net boven 1, maar op een gegeven moment steeg de Zwitserse Frank met 30 % ten opzichte van de euro. Dit zijn bewegingen die je zelden of nooit tegen komt op de valuta markten. Sinds de Federal Reserve zijn QE-programma beëindigde is dit al het tweede slachtoffer van het goedkope geld beleid van de Amerikaanse centrale bank. Eerst moest de olieprijs er aan geloven met een daling van meer dan 50 % op enkele maanden, nu is de Zwitserse Frank het volgende slachtoffer. De druk op de ketel wordt met de dag groter. Wat zijn nu de gevolgen? #) De euro zal vermoedelijk nog zwakker worden omdat een grote koper van euro’s wegvalt. De Zwitserse Centrale Bank kocht namelijk immens veel euro’s om de wisselkoers rond 1,20 te houden. #) Overheidsobligaties in Zwitserland met een looptijd tot 7 jaar hebben momenteel een negatieve rentevoet. De overheidsobligaties op 10 jaar noteren nog maar enkele procentpunten boven 0 %.

Rentevoet Zwitserse obligaties 10 jaar

#) De goudprijs schiet omhoog met meer dan 2 % en doorbreekt de belangrijke grenzen van $ 1.240 én $ 1.250.

Goudprijs schiet omhoog

#) De Zwitserse aandelenbeurs verliest vandaag € 150 miljard

Zwitserse aandelenmarkt

Andere secundaire gevolgen zijn niet direct zichtbaar, maar er zullen ongetwijfeld veel hedge fund managers wakker worden met een kater vandaag.

En wat te denken van al die Oost-Europese gezinnen / bedrijven die hun lening hebben afgesloten in Zwitserse Frank. Voor deze mensen wordt de afbetaling van de lening in een klap 20 % duurder.

De financiële markten daveren op het grondvesten, het spel zit op de wagen. Het ziet er steeds meer naar uit dat we een heel volatiel 2015 tegemoet gaan.

Ben jij voorbereid?

Zoek bescherming via de come back van het goud, het Spaargeld Rapport of dividendaandelen.