Door het ruimhartige monetaire beleid van de centrale banken is de wereld geconfronteerd met sterk stijgende prijzen. Met name binnen de grondstoffensector is de inflatie goed waarneembaar. Inmiddels lijken de centrale banken er nog maar weinig controle over te hebben en dat maakt fondsmanagers angstig. Zij zien inflatie en het einde van het ruimhartige monetaire beleid op dit moment als de twee grootste bedreigingen voor de financiële markten.

Tijdens de afgelopen maanden hebben diverse economen gewaarschuwd voor de neveneffecten van het ruimhartige opkoopbeleid van de centrale banken. Zo werd er meermaals gewaarschuwd voor het effect van ‘monetaire inflatie’. Door de verhoogde geldhoeveelheid was de kans op stijgende prijzen levensgroot. En dat scenario is nu inderdaad uitgekomen.

Gewijzigd monetaire beleid is dé bedreiging voor de financiële markten

Uit de meest recente enquête van Bloomberg, die elke maand onder de wereldwijde fondsbeheerders gehouden wordt, blijkt dat het overgrote deel van de fondsmanagers zich inmiddels grote zorgen maakt over de stijgende inflatie. Dat is echter niet het enige, want ze maken zich op dit moment de grootste grote zorgen over de mogelijke ‘crash’ als gevolg van het aangepaste monetaire beleid (taper). Indien de centrale banken immers genoodzaakt zijn om hard op de rem te gaan staan, kan dit grote gevolgen voor de financiële markten gaan hebben. Op dat moment worden beleggers immers min of meer aan hun lot overgelaten.

Het belooft in ieder geval een spannende tijd te gaan worden, want het gevreesde inflatiespook lijkt inmiddels werkelijkheid te zijn geworden. En het is nog maar de vraag of dit spook ‘tijdelijk’ onder ons zal zijn (zoals de centrale banken hopen). Mogelijk moeten de centrale banken harder dan verwacht ingrijpen en dat kan grote gevolgen hebben voor de financiële markten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>