De Europese Centrale Bank, onder leiding van Christine Lagarde, is de mogelijkheid aan het bekijken om hun monetair beleid aan te passen. De negatieve economische impact van de coronapandemie vereist een alternatieve aanpak waarbij het inflatiedoel mogelijks gewijzigd dient te worden. De inflatie is momenteel bijzonder laag en komt helemaal niet in de buurt van het huidige inflatiedoel. Met andere woorden, tijd om een realistische aanpak te hanteren.

Sinds 2003 hanteert de Europese Centrale Bank een beleid met een inflatiedoel dat net onder de twee procent ligt. Hiermee trachtten ze om forse prijsstijgingen in de kiem te smoren. Maar door de coronapandemie zijn de prijsstijgingen bijzonder mild en komt de inflatie alles behalve in de buurt van de twee procent. Tijd voor een andere aanpak, aldus Christine Lagarde.

In the current environment of lower inflation, the concerns we face are different (than in 2003) and this needs to be reflected in our inflation aim. If credible, such a strategy can strengthen the capacity of monetary policy to stabilize the economy when faced with the lower bound.

Lagarde wil een debat opstarten om te bespreken of centrale banken moeten ingrijpen als hun maatregelen onvoldoende zijn voor een lange periode. Van 1999 tot 2008 bedroeg de gemiddelde inflatie in de eurozone 2,3 procent. Sinds 2008 is dit cijfer gedaald naar 1,2 procent tot en met het einde van 2019, bijna een halvering van de periode ervoor.

De Amerikaanse centrale bank heeft reeds zulke stappen gezet. Zij zullen voortaan toelaten dat hun inflatiedoel van 2 procent niet gehaald wordt waardoor ze voor een langere periode de rentevoeten ongewijzigd kunnen laten. Met andere woorden, dat de rentevoeten een hele tijd lang historisch laag kunnen blijven om de Amerikaanse economie te ondersteunen.

Eurozone

De eurozone gaat dit jaar wellicht met 8 procent krimpen. De gezondheidscrisis heeft de Europese economie op de knieën gekregen, in verschillende industrieën worstelen bedrijven om het hoofd boven water te houden. Het derde kwartaal lijkt echter positief te zijn.

Maar nu we met een tweede besmettingsgolf zitten, vrezen economen en analisten ervoor dat het vierde kwartaal opnieuw ‘rampzalig’ zal zijn. Men verwacht dat de Europese economie pas volledig hersteld zal zijn van de coronacrisis tegen het einde van 2022.

Bronnen: CNBC

Foto: World Economic Forum – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>