De Amerikaanse centrale bank heeft onlangs benadrukt dat het monetaire beleid de komende tijd agressiever zal zijn. Zo werd er onder andere gehint op meerdere renteverhogingen dit jaar. De eerste renteverhoging kan volgende maand al op het programma staan. En mogelijk gaat de rentestand in maart al met 50 basispunten verhoogd worden.

Steeds meer beleggers raken zich bewust van het feit dat het ruimhartige monetaire beleid inmiddels verleden tijd is. Als gevolg van de oplopende inflatiestand zijn de centrale banken genoodzaakt om harder in te grijpen. En wat dat betreft is het niet vreemd dat het rente-instrument ingezet wordt. De rente is immers traditiegetrouw een middel om de inflatie min of meer te besturen.

De Fed kan in maart de rente met 50 basispunten gaan verhogen

Het is inmiddels dus niet meer de vraag of de Amerikaanse centrale bank de rente gaat verhogen, maar wanneer. Analisten rekenen nu op een eerste renteverhoging in maart. En verrassend genoeg kan deze renteverhoging ook nog aanzienlijk hoger uitvallen. De markt rekent immers niet langer op een renteverhoging met 25 basispunten, maar op een renteverhoging met 50 basispunten. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat een dergelijke renteverhoging al bijna volledig verdisconteerd zit in de beurskoersen.

Gezien het veranderende monetaire landschap zullen het zonder twijfel interessante handelsweken gaan worden. En de Fed kan al tijdens het rentebesluit van maart de toon voor de rest van het jaar gaan zetten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>