Dit is hét moment van de waarheid voor Europa, zegt de selfmade-miljardair Georges Soros op een toespraak in Brussel. Europa is omgeven door vijandige machten en moet van deze periode gebruik maken om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Europa staat voor diverse uitdagingen, zowel binnen als buiten de Unie. Buitenaf is Europa omgeven door vijanden zoals het Rusland van Poetin, het Turkije van Erdogan, het Egypte van al-Sisi en nu ook het Amerika dat Trump wil creëren, maar niet kan.

Binnenin is de Brexit procedure van groot belang en leeft Europa nog met verdragen die verouderd zijn sinds de financiële crisis.

De doortocht van Trump door Europa langs de NAVO en de G7-top maakte duidelijk dat Europa niet veel meer op de steun van de Verenigde Staten moet rekenen. Angela Merkel zei daarop dat Europa zijn lot in eigen handen moet nemen. Georges Soros geeft Merkel daarin gelijk:

Als Europa verder doet zoals ze bezig zijn, is er weinig hoop op verbetering. Daarom moet Europa drastische maatregelen nemen om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Europa kan terug een toffe club worden

Dat betekent volgens Soros dat de leden van de Europese Unie samen moeten vechten tegen het anti-Europese sentiment, zich krachtig moet opstellen tegenover de vijandige machten en de nodige hervormingen moet doorvoeren om economische groei te realiseren.

Soros geeft ook het advies dat Europa Groot-Brittannië niet moet straffen voor de Brexit. Ze kunnen veel beter van de onderhandelingen gebruik maken om hervormingen door te voeren en verdragen in een moderne vorm te gieten.

“Europa kan zichzelf omvormen tot een instituut waar andere landen graag toe behoren. Misschien dat Groot-Brittannië er dan toch deel van uit wil maken. Zo kunnen beide terug verenigd zijn voor de scheiding wordt uitgesproken”, besluit Soros.

Bron: MarketWatch

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)