De markt heeft altijd gelijk. Bankaandelen zijn momenteel het stinkende putje van de aandelenmarkt. Hier is iets aan de hand. Sinds het dieptepunt een kleine 2 weken geleden konden bankaandelen herstellen, maar veel overtuiging is er nog niet. Deutsche Bank wordt het meeste door de modder gesleurd, maar is verre van alleen – de hele banksector heeft het moeilijk. Begin deze maand verklaarde de CEO van Deutsche Bank via een interne memo nog dat alles goed gaat met de Duitse bank. Geruststellend is dit echter niet. Vergeet niet dat Jimmy Kayne, de CEO van Bear Stearns, dezelfde peptalk gaf aan zijn personeel vlak voor de bank omviel. Kijken we iets verder in het verleden dan merken we dat Ken Lay, CEO van het failliete Enron ook dezelfde boodschap de wereld in stuurde vlak voor het bedrijf de Titanic van de energiesector werd. Wanneer een gerucht 3 keer officieel wordt ontkracht, is het meestal een feit – zo gaat het gezegde.
Bankencrisis terug van nooit weggeweest
Maar zoals gezegd, is het niet Deutsche Bank alleen. Op onderstaande grafiek (koersen tot 9 februari) is duidelijk te zien dat zowel Europese als Amerikaanse banken in de uitverkoop zijn gegaan op de financiële markten.
Al deze banken hebben een gemeenschappelijke factor: een hoge mate van blootstelling aan Europese schulden via credit default swaps. Wat naast de val van Deutsche Bank ook opvalt is de crash van Credit Suisse (groene lijn) dat tot een jaar geleden nog een van de beste leerlingen van de klas was. Ook Morgan Stanley (donker paars) staat onder zware druk. De forse koersval van Morgan Stanley blijft voorlopig uit de media, maar vergeet niet dat Morgan Stanley tijdens de financiële crisis als een van de eerste een stille bail-out kreeg voor de hel volledig los barstte.
Derivatenmarkt staat op ontploffen
Het is moeilijk in te schatten waar de echte oorzaak van het probleem ligt, maar de blootstelling aan Europese schulden is er niet vreemd aan. Daarnaast lijkt het ook te rommelen op de derivatenmarkt. Grote banken hebben een grote blootstelling aan derivaten. Deze producten moeten niet opgenomen worden op de balans dus niemand weet precies hoe groot de schade kan worden. Derivaten zijn veelal producten gelinkt aan: energie (zoals olie), grondstoffen en hoog rentende producten. Alle drie deze sectoren hebben een zeer slecht 2015 achter de rug. Het ziet er dus naar uit dat er achter de schermen iets gaande is dat zo lang mogelijk het daglicht niet mag zien.
>> Lees hier alles over de enige munt die een Europese crisis overleeft <<