De goud-ETF GLD was op zijn hoogtepunt meer waard dan de ETF van de S&P 500. Maar nu bloedt de goud-ETF helemaal leeg. Beleggers dumpen GLD alsof de goudkoers nooit meer zal stijgen. En dat is goed nieuws. Particuliere beleggers geven alle hoop op een hogere goudprijs op. Dat is de boodschap die we kunnen afleiden uit de val van GLD, nog steeds de grootste goud-ETF ter wereld. Begin deze maand daalde de hoeveelheid goud in deze ETF zelfs met 2,4% op een dag. Dit ruikt sterk naar capitulatie en daarom kunnen we ook een nieuwe stijging van de goudprijs verwachten.
De werking van deze ETF is simpel: wanneer beleggers deze ETF kopen, gaat de uitgever ervan deelbewijzen creëren waarmee het fysiek goud koopt op de markt. Anderzijds wanneer beleggers deze ETF verkopen, daalt het aantal deelbewijzen en verkoopt de uitgever fysiek goud.
Op deze grafiek is duidelijk te zien dat er een sterke correlatie is tussen de goudprijs en de ETF. Op de volgende grafiek laten we zien hoe de hoeveelheid goud in het bezit van GLD evolueert op tweewekelijkse basis. Wanneer deze ratio boven 2% uitstijgt, wil dit zeggen dat goud overkocht is. Dit zagen we in het begin van het jaar.
Als iedereen verkocht heeft, kan de goudkoers alleen nog stijgen
Maar wanneer deze ratio daalt onder -2%, wil dit zeggen dat goud oververkocht is. Dit is dikwijls een signaal dat we een nieuwe stijging van de goudprijs mogen verwachten. Enkele weken geleden stond deze ratio op -4,6%. Omdat de daling van de goudprijs aanhield, staat de ratio opnieuw onder de -2% grens. Dit wil dus zeggen dat de particuliere belegger alle hoop heeft opgegeven dat de goudprijs opnieuw zal stijgen. En dat is meestal net het moment dat het omgekeerde gebeurt. Commerciële handelaars, dit zijn de goudproducenten, hebben dit begrepen en verminderde hun short posities tot het laagste punt ooit. Ze dekken zich dus nog amper in tegen een verdere daling. Daar staat dan tegenover dat de niet commerciële handelaars, dit zijn de hedge funds, het laagste aantal long posities aanhoudt sinds het begin van de stierenmarkt in 2002. Dus ook de hedge funds geloven niet meer dat de goudprijs nog kan stijgen. Een capitulerende particuliere belegger samen met de hedge funds in combinatie met een historisch lage short positie bij de commerciële handelaars terwijl de goudprijs vasthoudt aan technische steunniveaus zorgt ervoor dat de kans zeer groot is dat we op korte termijn een stijging mogen verwachten. En dat is goed nieuws voor beleggers in goud en goudmijnaandelen.