De handelsoorlog tussen de Verengde Staten en China zal een grotere impact hebben dan gedacht, volgens Goldman Sachs. De zakenbank heeft daarom zijn groeitarget voor de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal verlaagd naar 1,8 procent. Dat was voorheen nog 2 procent.

In de vorige weken is de handelsoorlog tussen de twee grootmachten intenser geworden. President Donald Trump verbaasde de markt om een extra 300 miljard dollar Chinese goederen te belasten. Als reactie daarop verlaagde China de waarde van zijn munt waardoor de Chinezen makkelijker kunnen exporteren.

Dat bleef niet opgemerkt bij Jan Hatzius, senior econoom bij Goldman. Hatzius stuurde een brief naar zijn cliënten waarin hij schreef:

We hebben de impact van de handelsoorlog bijgesteld. Het sentiment verschuift zich en onzekerheid neemt toe. Ook namen we de reactie van financiële markten op het recente handelsnieuws mee in onze analyse.

Op het moment verwacht Goldman geen deal voor de Amerikaanse verkiezingen in 2020.

Bedrijfssentiment wordt pessimistisch

Volgens Hatzius zullen de financiële omstandigheden, beleidsonzekerheid, bedrijfssentiment en de verschuivende toevoerketens allemaal bijdragen aan een lagere groei, als gevolg van het handelsconflict.

De politieke onzekerheid kan ertoe leiden dat bedrijven hun investeringen verlagen, terwijl ze wachten tot de situatie zich oplost. Dat kan ertoe leiden dat het bedrijfssentiment pessimistisch wordt en dat zal ertoe leiden dat bedrijven minder gaan investeren, aannemen of produceren.

Een ander bijeffect op de Amerikaanse economie is de toevoerketen die verandert, volgens Hatzius. Door de tarieven zullen verschillende Amerikaanse bedrijven hun producten elder halen, waardoor kosten stijgen en ze in het binnenland minder uitgeven.

Bron: CNBC

Foto: iStock

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!