goud Goud heeft met zijn sterke performance vriend en vijand verrast, of allicht beter: de bulls & bears. Een rondje langs de velden van professionele partijen levert een opvallend eensgezind beeld op. Goud sloot afgelopen week met een winst van ruim 4 procent de beste week af in zes maanden. En dat zegt uiteraard vooral iets over hoe slecht de afgelopen zes maanden (en langer), zijn geweest. Het edelmetaal heeft de wind aardig in de zeilen om een heel scala aan redenen. De meeste zijn inmiddels al ruimschoots hier aanbod geweest. Wij zijn vooral benieuwd hoe de professie nú aankijkt tegen goud, nu de verwachtingen aan het begin van het jaar zijn gelogenstraft en het edelmetaal de goede kant van de $.1300 grens heeft opgezocht. Welnu, de professie lijkt verrassend eensgezind, even afgezien natuurlijk van een paar grote zakenbanken die hun ‘goud gaat naar de $1.ooo’ bijkans tot verveling toe blijven herhalen, onder bezielende leiding van niemand minder dan Goldman Sachs, die onlangs nog steun kreeg van Credit Suisse.

Goud: bears duiken in een verlate winterslaap

Volgens George Gero van RBC zoeken de ‘gold bears‘ een plekje voor een tijdelijke winterslaap. Die categorie beleggers heeft volgens Gero onderschat dat ‘asset allocators‘ weer terug zouden komen. Dat gevoegd bij het feit dat door het doorbreken van de $1.300 grens, momentum traders ook weer aan de long kant opduiken. En dat doet de bears pijn. Opvallend volgens Gero is dat normaal gesproken de aandelenmarkten en goud in tegengestelde richting bewegen. Welnu, daar is de afgelopen week in ieder geval géén sprake van geweest: Wall Street sloot de week af met ruime winsten tussen de 2,3 en 2,9 procent, goud won ruim 4 procent. Daarnaast wijst Gero op het grotere plaatje: de meeste commodities koersten afgelopen week ook hoger, zoals koffie, cacao en granen. En die bredere stijging is zowel politiek als weer gerelateerd, al speelt ook de ontwikkeling van diverse valuta’s hier ook nog een (bij) rol.

Goud: koersdoel $1.350 / $1.362

Bart Melek, head of commodities strategy van TD Securities wjst vooral ’technische factoren’ aan als oorzaak van de opmars van de goudprijs. Het doorbreken van het 200-daags gemiddelde (red. op $1.304) was het startsein voor een verder stijgende prijs. De koers kan volgens Melek ‘met gemak naar de $1.324 om vervolgens door te stomen richting de $1.361.’ En daar zou de opmars van goud moeten stokken. De hierboven al aangehaalde Gero van RBC houdt het voorlopig op $1.350. Naast technische factoren zag RBC’s Melek ook dat een aantal goud short zittende partijen werden verrast door de stijgende koers en noodgedwongen hun short posities moesten sluiten. Maar daarmee is het ng niet einde verhaal voor de bears wat hem betreft: die hebben slechts een tikje gehad en zijn nog niet uitgespeeld. Veel meer informatie over goud, de goudprijs en hoe te profiteren van de opmars van goud én goudmijnaandelen kunt u vinden in onze GRATIS GOUDGIDS en die kunt u HIER DOWNLOADEN.