Rond 20 maart wisten de beurzen een stevige bodem neer te zetten. Sinds dat moment hebben de stieren de touwtjes weer stevig in handen. De S&P 500 index beweegt bijvoorbeeld weer boven de magische grens van 3.000 punten. Dit is echter voor een groot deel te danken aan het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Jerome Powell heeft tijdens de afgelopen weken meermaals laten weten dat de Fed er alles aan zal doen om een harde val van de economie te voorkomen. Overigens lijkt die financiële steun ook hard nodig te zijn, want de werkloosheid ligt op het hoogste niveau sinds de Grote Depressie van de jaren ’30.

De financiële injecties van de Fed in beeld gebracht

Volgens de analisten van de Financial Times heeft de Fed een groot aandeel in de huidige beursstijging. Op de bovenstaande grafiek zijn de financiële injecties in beeld gebracht. Aanvankelijk wist de ‘noodrenteverlaging’ nog geen hulp te bieden, maar de handelingen daarna waren zeer doeltreffend. Met name toen Powell in maart aankondigde dat de Fed alle middelen zal gaan gebruiken om het financiële systeem overeind te houden, reageerden de markten positief. Die woorden hebben gezorgd voor een stevige bodem die tot op de dag van vandaag nog van kracht is.

Het probleem is echter dat de Fed niet eeuwig het gaspedaal ingedrukt kan houden. Ooit zal ook de Fed op de rem moeten gaan staan en het is nog maar de vraag of de financiële markten dat aankunnen. Al jaren zijn de aandelenmarkten ‘verslaafd’ aan de financiële injecties van de centrale banken. En afkicken blijft altijd lastig.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!