De afgelopen tijd wisten veel groeiaandelen stevig in waarde te stijgen. Deze stijgende trend was onder andere te danken aan de dalende rentestanden bij de staatsobligaties. Beleggers moeten wel oppassen dat ze het fundamentele plaatje niet uit het oog verliezen. Groeiaandelen zijn immers uitzonderlijk duur gewaardeerd.

Simpel gezegd kunnen we aandelen onderverdelen in twee categorieën: waarde-aandelen en groeiaandelen. Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Waarde-aandelen zijn over het algemeen aandelen van beursgenoteerde bedrijven die te maken hebben met een relatief lage waardering. Dit zijn over het algemeen stabiele bedrijven die beleggers trakteren met vaak een royaal dividend. Deze aandelen zou je moeiteloos voor jaren in de portefeuille kunnen stoppen.

Moeten beleggers groeiaandelen vermijden?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs Global Investment Research, is te zien dat het gemiddelde Amerikaanse groeiaandeel op dit moment te maken heeft met een koers-winstverhouding van 35. Het gemiddelde Amerikaanse waarde-aandeel heeft te maken met een koers-winstverhouding van 15.

Dit betekent overigens niet dat groeiaandelen vermeden moeten worden. De hoge waarderingen laten immers ook zien dat beleggers hoge verwachtingen van deze aandelen hebben. En op het moment dat deze verwachtingen waargemaakt worden, worden beleggers hier vaak ook rijkelijk voor beloond. Wel is het noodzaak om het kaf van het koren te scheiden.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar