De rendementen op de financiële markten kwam vorige week nogmaals onder druk te staan. Beleggers en investeerders zien het hoe langer, hoe minder zitten inzake de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. Marktkenners en economen vrezen dat we nog lang zullen wachten op een akkoord tussen beide landen.

De situatie tussen Trump en Jinping blijft bekoeld. Erger nog, de situatie is de afgelopen weken verslechterd en dat is duidelijk merkbaar aan de aandelenkoersen op de beurzen. Voor het probleem leek enkele maanden geleden nog een oplossing gevonden te kunnen worden op korte termijn, maar die goede hoop is verdwenen als sneeuw voor de zon door de nieuwe escalatie.

President Trump lijkt ook nog niet van zin te zijn om ook maar iets te doen aan de situatie, behalve ze erger te maken door nog meer maatregelen. Enkel als China grote toegevingen doet, zou er een akkoord bereikt kunnen worden. Maar China lijkt ook niet meteen van plan te zijn om water bij de wijn te doen. Eén ding is zeker, beide economieën lijden de huidige omstandigheden.

China wants to do something, but I’m not doing anything yet. Twenty-five years of abuse. I’m not ready so fast.

‘Nog lang geen akkoord’

Volgens Chris Gaffney, voorzitter bij TIAA Bank, is de druk op de Chinese economie groter dan die op de Amerikaanse economie. Hij vermoedt dus dat de Chinezen eerder geneigd zullen zijn om over de brug te komen met één of ander voorstel om een einde te maken aan de situatie. Maar daar kunnen we volgens hem nog een tijdje op wachten gezien ze eerst nog tegenmaatregelen nemen.

The reactions in the markets are maybe more of a realization that this trade war is not going to come to a quick end.

Marktkenners hebben er het raden naar hoelang de handelsoorlog nog zal duren. Vooral nu China zijn koers aan het manipuleren is om de effecten van de importheffingen te verkleinen, lijkt het tussen Trump en Jinping niet snel goed te komen. Beleggers zijn alvast gretig op zoek naar manier om hun kapitaal veilig te stellen d.m.v. goud of andere secure beleggingen.

Bronnen: CNBC

Foto: Mohammed Hassan – Pexels