Er zijn maar weinig winnaars in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China, maar Vietnam is er alleszins eentje van. De export naar de USA is flink gestegen sinds vorig jaar. Een manier voor Chinese en buitenlandse bedrijven om de Amerikaanse importtarieven te omzeilen, is door hun productie te verhuizen naar buurland Vietnam.  

Bedrijven die gevestigd zijn in China, en last ondervinden van de Amerikaanse importheffingen, blijven niet bij de pakken zitten. De meest voor de hand liggende oplossing is om uit te wijken naar één van China’s buurlanden. Vietnam is zo een land bij uitstek voor Chinese en buitenlandse bedrijven om hun activiteiten naar te verhuizen zodat ze alsnog kunnen exporteren naar de USA.

Economische groei

De situatie tussen de USA en China creëert nieuwe opportuniteiten voor Vietnam, bedrijven profiteren er van de goedkope werkkrachten en kunnen zonder extra tarieven verschepen naar Amerika. Er wordt geschat dat de Vietnamese economie met 8 procent is gestegen. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar, is de Amerikaanse import uit Vietnam met 30 procent gestegen.

De Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc is alvast tevreden met hoe de zaken in zijn land lopen. Hij noemt het ‘een kans die ze niet zullen laten liggen’. Door de handelsoorlog komen er veel producten op de markt die niet meer ‘made in China’ zijn maar ‘made in Vietnam’.

Grote bedrijven zoals Samsung, Adidas, Intel en Uniqlo hebben reeds de stap gezet en produceren nu ook goederen in Vietnam. Maar deze toename en verandering is Washington niet ontgaan. Er doen geruchten de ronde dat de Verenigde Staten van Amerika de handelsbalans met Vietnam aan het bekijken en evalueren is om mogelijks in de nabije toekomst acties te ondernemen.

De Vietnamese regering heeft alleszins laten weten dat, als er ook importtarieven komen voor Vietnam, ze er alles aan zullen doen om de handelsrelatie met de USA recht te zetten.

Bronnen: SCMP

Foto: Pixabay

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!