We horen nu al enkele weken dat er wereldwijd een chiptekort dreigt waardoor producenten van elektronica en voertuigen problemen kunnen krijgen met hun productie. Voor de één een groot probleem, voor de ander een zegen. Analisten verwachten dat het Chinese SMIC sterk zal gaan profiteren van het tekort aan chips, vooral vanuit de automobielindustrie.

Het Chinese SMIC, een producent van halfgeleiders die op de zwarte lijst staat in de Verenigde Staten, gaat volgens analist Sze Ho Ng profiteren van het wereldwijd chiptekort. Hij verwacht namelijk specifiek veel vraag vanuit de automobielsector omdat deze chips niet zo geavanceerd hoeven te zijn in tegenstelling tot andere sectoren waarin voornamelijk ’s werelds grootste chipproducenten Samsung en TSMC een grote rol spelen.

SMIC is de grootste chipproducent van China maar hun technologie loopt achter op die van het Taiwanese TSMC en het Koreaanse Samsung. SMIC is China’s antwoord om een ​​rivaal te creëren voor TSMC en Samsung en vormt een belangrijk onderdeel voor de ambities om de binnenlandse markt een boost te geven en enige zelfredzaamheid in halfgeleiders te brengen.

Oudere technologie

Het bedrijf produceert chips op basis van oudere technologie. Volgens Sze Ho Ng, analist bij China Renaissance, komt dit goed uit want de automobielsector heeft geen nood aan ‘cutting-edgde chips’ op dit moment. En gezien de transitie naar elektrische voertuigen, zou SMIC sterk kunnen gaan profiteren van het tekort in deze sector.

Autos are not demanding a lot of leading edge chips. A lot are still on peripheral chips … built on legacy nodes.

Ng zei dat SMIC ook de prijzen voor zijn klanten heeft verhoogd de afgelopen maanden, wat het bedrijf ten goede zou moeten komen. Vorige maand zei SMIC dat hun omzetdoelstelling voor 2021 een middelhoge tot hoge ‘single digit’ procentuele groei is. Ng verwacht dat het aandeel van SMIC met 60 procent gaat stijgen dit jaar.

Bronnen: CNBC

Foto: Dan Williams – Pixabay

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!