Volgens de economen van Standard Chartered kan 42% van het Chinese BBP geraakt worden door het coronavirus. En volgens de economen kan die economische schade uiteindelijk overal in de wereld voelbaar worden. De financiële markten kunnen daar ook zonder twijfel door geraakt worden.

Het coronavirus kan volgens de laatste schattingen van Standard Chartered tot 42% van het bruto binnenlands product van China raken. Ongeveer 26% van de schade komt rechtstreeks door afnemende vraag en 16% door indirecte verstoringen die de productie beïnvloeden. Volgens de Britse bank onderschatten beleggers op dit moment de financiële gevolgen dat dit virus met zich meebrengt.

Het gevaar van het coronavirus is nog niet geweken

Op de bovenstaande illustratie zijn de onderzoeksresultaten van de Britse bank in beeld gebracht. Naar verwachting zal de Chinese productiesector het hardste geraakt worden. Dat is overigens geen verrassing, want die sector heeft het nu al behoorlijk lastig. Daarnaast kunnen de detailhandels en de groothandels hard geraakt worden door het coronavirus. Ook de vastgoedsector en de financiële sector blijven volgens de economen van Standard Chartered niet buiten schot staan.

Beleggers doen er volgens de Britse bank verstandig aan om uit te gaan van een ‘worst case’ scenario. Het coronavirus is immers nog niet geweken en de kans is groot dat dit virus nog behoorlijk lang boven de financiële markten blijft hangen. En de gevolgen daarvan worden waarschijnlijk op dit moment onderschat.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>