Groeiaandelen zijn al jarenlang dé favoriete aandelen van beleggers. Al jarenlang weet deze categorie aandelen aanzienlijk beter te presteren dan de zogenoemde waarde-aandelen. Op dit moment is het verband tussen beide categorieën aandelen zelfs ver te zoeken. En de vraag is of dit uiteindelijk wel goed nieuws voor de aandelenmarkten is.

Simpel gezegd kunnen we aandelen onderverdelen in twee categorieën: waarde-aandelen en groeiaandelen. Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Waarde-aandelen zijn over het algemeen aandelen van beursgenoteerde bedrijven die te maken hebben met een relatief lage waardering. Dit zijn over het algemeen stabiele bedrijven die beleggers trakteren met vaak een royaal dividend. Deze aandelen zou je moeiteloos voor jaren in de portefeuille kunnen stoppen.

Dit was voor het laatst in het jaar 2000 zichtbaar

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Lohman Econometrics, is te zien dat het verband tussen waarde- en groeiaandelen op dit moment minder dan 30% bedraagt. En dat is opvallend, want een dergelijke lage stand hebben we slechts één keer in de geschiedenis meegemaakt. Dat was tijdens het jaar 2000 toen groeiaandelen ook massaal door beleggers aan de portefeuille werden toegevoegd, terwijl de waarde-aandelen gedumpt werden.

Voor beleggers is het te hopen dat we geen herhaling van het jaar 2000 krijgen. Destijds werden de aandelenmarkten immers kort daarna geconfronteerd met een historische beursdaling en pas toen herstelde de correlatie tussen de waarde- en de groeiaandelen.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar