De dollar kende in 2017 een rampzalig jaar. Zo moest de Amerikaanse munt in het jaar 2017 het nodige terrein inleveren. Voor Trump betekende dit overigens goed nieuws, want de president liet al tijdens zijn verkiezingscampagne weten dat de dollar veel te hoog stond. Begin 2018 wist de dollar een nieuwe bodem neer te zetten. En op dit moment is het grootste deel van de schade alweer hersteld. Toch bestaat er een reële kans dat er binnenkort een einde komt aan de herstelbeweging van de afgelopen maanden.

De dollar wist tijdens de afgelopen 22 maanden veel terrein terug te winnen. En dat was voornamelijk te danken aan de prestatie van de Amerikaanse economie. De Amerikaanse economie wist, ten opzichte van andere economieën, veel beter overeind te blijven. Daarnaast voerde de Amerikaanse centrale bank in 2018 een strenger monetair beleid door.

Gewijzigd monetair beleid heeft effect op de dollar

Tijdens de afgelopen maanden is dat beeld enigszins veranderd. De Amerikaanse economie weet relatief gezien nog steeds goed te presteren, maar het monetaire plaatje is drastisch veranderd. De Amerikaanse centrale bank heeft dit jaar al drie keer de rente verlaagd en daarnaast is de Fed gestopt met het afbouwen van haar gigantische balanspositie. Deze monetaire trenddraai heeft geleid tot de nodige koersdruk bij de dollar.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is de grafiek van de Dollar Index in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat de dollar tijdens de afgelopen weken door de steunlijn is gedoken en onlangs werd deze oude steunlijn getest als nieuwe weerstand. En volgens de wetten van de technische analyse zijn de beren nu weer aan zet. Het technische plaatje verbetert alleen op het moment dat de Dollar Index weer boven de steunlijn weet te duiken. Tot die tijd zijn de beren de grootste kanshebbers.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS