Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) staat achter nieuw stimulerend beleid van centrale banken. Althans dat zei David Lipton. Hij is de huidige voorzitter van het IMF in afwezigheid van Christine Lagarde. Volgens Lipton is soepeler monetair beleid gerechtvaardigd om de wereldwijde economische groei vast te houden.

In het huidige jaar hebben centrale banken zelf ook al aangegeven dat er mogelijk nieuwe stimulerende maatregelen komen. Zo verwachten de markten dat de Amerikaanse centrale bank deze maand nog de rente zal verlagen. Ook staat de Europese centrale bank klaar staat met nieuwe maatregelen als dat nodig is. Lipton steunt dit en voegde toe:

In het licht van trage groei en neerwaartse risico’s, is het logisch dat grote centrale banken een versoepelend monetair beleid voeren.

Centrale banken horen economie te ondersteunen

Bovendien is het de rol van centrale banken om de economie gas bij te geven. Tenminste als het aan Lipton ligt. Momenteel is er een periode waar de economie het even moeilijk heeft en daarom moeten centrale banken nu bijspringen. Zo zei de voorzitter:

Onze visie is dat als de economie ondersteuning nodig heeft, je ondersteuning biedt. Maar niet met ongepast beleid dat bijdraagt aan een vertraging van de groei. Er moet beleid worden gevoerd om de vertragende periode die is gecreëerd te bestrijden en door te komen.

In april verlaagde het IMF zijn groeitarget voor 2019 nog. Volgens het fonds zal de wereldwijde economie dit jaar met 3,3 procent groeien. Voor 2020 wordt zelfs een opleving verwacht: een wereldwijde groei van 3,6 procent.

IMF voert grootste stimulerende pakket ooit door

Het IMF helpt zelf ook om de wereldwijde economie te stimuleren. Zo heeft het onlangs Argentinië voorzien van een fonds ter waarde van 5,4 miljard dollar. Deze is onderdeel van de grootste reddingsoperatie ooit die het IMF heeft uitgevoerd. In reactie hierop zei Lipton:

Argentinië heeft ups en downs. We begrijpen dat de politieke onrust het sentiment kan aantasten. Toch is er goed nieuws. Want Argentinië heeft beleid doorgevoerd dat onderdeel van het reddingsplan is. Ze voeren het uit en het werp zijn vruchten af.

Bron: Luxembourg Times

Foto: iStock

De volgende Apple (nu nog onder $10)

We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.

Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.

Dit aandeel is vandaag nog te koop voor minder dan 10 euro.