Apple wist vorige week donderdag tijdens de handelssessie de grens van $ 1 biljoen te passeren (marktwaarde). Ook Amazon lag op schema om dit niveau te halen, maar Apple was uiteindelijk de snelste. Toch is het nog maar de vraag of dit echt reden tot feestvreugde is.

Apple publiceerde vorige week fantastische winstcijfers. Nog nooit eerder wist Apple zoveel winst te maken in het derde kwartaal. Daarnaast steeg de winst en de omzet voor het vierde opeenvolgende kwartaal. Op één product na namen de verkopen van alle Apple-producten, ten opzichte van een jaar geleden, toe. Alleen de Mac-verkoop daalde met meer dan 13%.

Hopelijk houdt Apple het langer vol dan PetroChina

Het is overigens te hopen dat Apple langer boven de grens van $ 1 biljoen weet te blijven dan PetroChina. De grootste Chinese olieproducent wist in het jaar 2007 deze imposante grens te passeren, maar daarna is alles snel bergafwaarts gegaan. Op dit moment is het energiebedrijf nog maar 200 miljard dollar waard.

Overigens laten de kwartaalcijfers van Apple niet het volledige plaatje binnen de smartphonemarkt zien. De iPhone-verkopen namen weliswaar toe, maar volgens verschillende marktonderzoekbureaus is Apple niet langer meer de tweede grootste smartphonefabrikant. De Chinese fabrikant Huawei is Apple gepasseerd en staat nu achter Samsung op nummer twee.

Hopelijk gaat dit het Apple-feestje niet bederven.