Ondanks de coronacrisis wisten de huizenprijzen tijdens de afgelopen 12 maanden verder in waarde te stijgen. Bij diverse Westerse landen was er zelfs sprake van de grootste prijsstijging ooit. Ook in de VS is dit beeld zichtbaar. Ondertussen hebben met name de starters het moeilijk om aan een woning te komen. En de reden daarvan lijkt vrij duidelijk te zijn.

Al jarenlang verschijnen er indrukwekkende cijfers over de huizenmarkt. In de Westerse wereld zijn de huizenprijzen tijdens de afgelopen jaren stevig opgelopen en opvallend genoeg kwam de prijsstijging tijdens de coronacrisis zelfs in een hogere versnelling terecht. Dit brengt echter ook nieuwe problemen met zich mee.

Is er sprake van een nieuwe huizenmarktzeepbel?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de huizenprijzen in de VS al enkele jaren in de lift zitten. Toch is er over de afgelopen 12 maanden een duidelijke prijsversnelling zichtbaar. Een dergelijke versnelling was voor het laatst zichtbaar in het jaar 2006; een jaar voordat de Amerikaanse huizenmarkt een plafond wist te bereiken.

Op de grafiek is ook duidelijk te zien dat er een angstaanjagende disconnectie is ontstaan tussen de huizenprijzen en de arbeidslonen. En dit heeft met name voor starters grote gevolgen. Zij zijn immers nog amper in staat geweest om spaargeld op te bouwen. Gezien de gemiddelde lonen is het daardoor voor de meeste starters onmogelijk om een woning te bemachtigen.

Overigens was de ‘gap’ tussen de arbeidslonen enerzijds en de Amerikaanse huizenprijzen anderzijds voor het laatst net voor het uiteen knappen van de huizenmarktzeepbel zo groot. Als de geschiedenis zich dus weet te herhalen kan er een afkoeling van de huizenprijzen op komst zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>