De afgelopen jaren hebben centrale banken wereldwijd enorm veel geld in het systeem gepompt. De balansen van bijvoorbeeld de Europese centrale bank (ECB), maar ook van de Amerikaanse centrale bank (de Fed) zijn sinds de crisis met biljoenen euro’s en dollars uitgebreid. Maar wat heeft het geholpen?
De reden dat centrale banken geld bijdrukken, is om de economie te stimuleren. Volgens centrale banken hoort hierbij een inflatie die stabiel is, rond de 2 procent. Althans dat is het mandaat, de missie, van de ECB.
1,5 biljoen euro verder en de inflatie is terug bij af
Op de bovenstaande grafiek, gedeeld door Jeroen Blokland, is te zien hoe de balans van de ECB is uitgebreid over de afgelopen vijf jaar. Daarnaast is de Europese inflatie 5Y5Y te zien. Dit is de benchmark die de ECB gebruikt voor de verwachte inflatie.
Momenteel noteert de verwachte inflatie dus op een zelfde niveau dan in 2016, eigenlijk nog iets lager. Tegelijkertijd is de balans van de ECB met 1,5 biljoen euro uitgebreid.
De inflatie verwachting ligt nu op ongeveer 1,2 procent, ver onder het mandaat van 2 procent. Het laatste stimuleringspakket van de centrale bank in Europa heeft dus geen effect gehad. Tenminste als het over het mandaat, inflatie, gaat.
Bron: Twitter
Foto: iStock
De meest eenvoudige en winstgevende manier om te beleggen in cryptomunten
Het Technologie Rapport biedt een unieke manier om winstgevend te beleggen in Bitcoin en andere cryptomunten. Je ontvangt een totaalpakket met:
- Strategieën
- Tips
- Aanbevelingen
- Gidsen
- Een 24/7 professionele helpdesk
- Een bewezen trackrecord