Wall Street loopt al jaren voor op de andere Westerse indices. Volgens sommige analisten is dit niet vreemd, want de Amerikaanse economie loopt immers ook voor op de rest. Toch is het nog maar de vraag of het wel zo verstandig is om vandaag de dag zwaar te beleggen in Amerikaanse aandelen. Amerikaanse aandelen lijken namelijk behoorlijk ‘overgewaardeerd’ te zijn.

De mannen van Charles Schwab (zakenbank) brachten onlangs een gevaarlijke divergentie aan het licht. Tijdens de afgelopen 9 jaar hebben de Amerikaanse aandelen een stuk beter gepresteerd dan de meeste andere Westerse aandelen. En deze ‘outperformance’ hebben we in het verleden vaker gezien. En telkens liep het niet zo goed af voor Amerikaanse aandelen.

Handelsbeleid van Trump kan grote invloed hebben op Amerikaanse aandelen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van 13D Research, is te zien dat in de totale beursgeschiedenis de divergentie tussen de MSCI USA Index en de MSCI EAFE Index nog nooit zo groot is geweest. De MSCI EAFE Index bestaat uit aandelen afkomstig uit 21 ontwikkelde landen, inclusief landen in Europa, Australië en het Verre Oosten. De MSCI USA Index bestaat uiteraard uit Amerikaanse aandelen.

Blijf net als 10-duizenden andere beleggers dagelijks op de hoogte van het belangrijkste nieuws op de crypto- en aandelenmarkt.

Volgens de journalisten van 13D Research is het gevaarlijk om Amerikaanse aandelen op dit moment te verkiezen boven bijvoorbeeld Europese of Chinese aandelen. Los van de zware overwaarderingen van Amerikaanse aandelen kunnen deze aandelen ook getroffen worden door het protectionistische beleid van Donald Trump. Zo zijn de S&P 500 index bedrijven die buitenlandse verkopen rapporteren voor meer dan 43% afhankelijk van hun omzet buiten de VS.

Mocht u dus een belegging in Amerikaanse aandelen overwegen dan is het verstandig om het kaf van het koren te scheiden.