Woensdagavond werd er door veel beleggers reikhalzend uitgekeken naar de winstcijfers van Tesla. De elektrische autofabrikant wist beter dan verwachte cijfers te publiceren. Ondanks dat moest het aandeel tijdens de handelssessie van gisteren waarde inleveren. Is de prijsrally bij het aandeel te hard gegaan?

Tesla wist tijdens het tweede kwartaal van 2020 voor het vierde opeenvolgende kwartaal op rij een winst te realiseren. Door deze mijlpaal is het bijna wel zeker dat het aandeel binnenkort wordt opgenomen in de S&P 500 index. Beleggers liepen daar tijdens de afgelopen maanden al op vooruit, want de marktwaarde van het aandeel is sinds het einde van maart al met meer dan 200 miljard dollar gestegen.

Tesla laat een dalende omzet zien

Toch is het nog maar de vraag of Tesla op dit moment betiteld mag worden als een groeibedrijf. Het bedrijf van Elon Musk staat op de beurs op dit moment gewaardeerd tegen 800 keer de winst. Een dergelijke hoge koers-winstverhouding zien we normaliter alleen bij imposante groeiaandelen. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is echter te zien dat de omzet op jaarbasis gemeten met 5% wist te dalen. Deze grafiek laat niet bepaald een omzetverloop zien dat je bij een groeibedrijf zou verwachten.

Uiteraard is het bedrijf meer dan alleen een fabrikant van elektrische auto’s. Beleggers betalen op dit moment een hoge prijs om de kennis dat bij het bedrijf aanwezig is. Met name de visie van Elon Musk spreekt veel beleggers aan. Deze prachtige toekomstvoorspellingen zullen echter ooit waar gemaakt moeten worden. Pas dan hoeven beleggers zich niet meer druk te maken over de hoge waarderingen.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar