Volgens het Chinese JD.com is de regulering van de technologiesector niet zozeer aan het versoepelen, ze zijn van mening dat de regulatoren eerder ‘rationeler’ te werk gaan. De afgelopen 16 maanden heeft Peking het toezicht en de controle op deze sector verstrengd wat resulteerde in een zware daling van aandelen van Chinese bedrijven in deze setor.

Wordt de situatie voor Chinese technologie- en internetbedrijven gunstiger? De ‘tech crackdown’ die nu al 16 maanden woedt, zou het de sector minder lastig gaan maken waardoor deze bedrijven meer ademruimte krijgen. Volgens e-commercegigant JD.com is er niet zozeer sprake van een versoepeling, eerder van stabiliteit. En dat is evenzeer gunstig voor de sector.

Xin Lijun, CEO bij JD Retail, merkt op dat de Chinese autoriteiten op zoek zijn naar een manier om de economie een duwtje in de rug te geven vermits COVID-19 redelijk wat schade heeft aangericht. Een manier om dit te doen, is tech- en internetbedrijven een beetje ontzien en te zorgen voor meer stabiliteit. Het is volgens Lijun ook een logisch proces.

… as the regulation becomes more stable, the overall development [of the internet sector] and the market will be more stable.

De crackdown was brutaal en richtte veel schade aan bij aandelen van bedrijven die actief zijn in de technologiesector. Ze kreeg Alibaba een monsterboete van 2,8 miljard dollar omwille van het zogezegd overtreden van mededingingsregels en het schenden van het antitrust-beleid.

Ondersteuning

Op 18 juni start het 618 shopping festival, een event dat enkele dagen duurt waarbij e-commercebedrijven, zoals JD.com, Alibaba en Pinduoduo, producten verkopen tegen verlaagde prijzen. Elk jaar lopen de verkoopcijfers op in de miljarden dollars. Maar nu COVID-19 nog altijd roet in het eten gooit in China, verwacht men dat het festival dit jaar gaat teleurstellen.

Een reden te meer voor de autoriteiten om de regels wat bij te stellen zodat de economie voldoende ondersteuning krijgt. Volgens Lijun zullen de resultaten van Q2 en Q3 beter zijn dankzij de aanpassingen van de Chinese autoriteiten. Voor het jaar 2023 zijn de e-commerce- en internetbedrijven hoopvol en verwachten veel betere resultaten te halen dan dit jaar.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Tumisu – Pixabay

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!