Nadat Guen Garrido in 2007 afstudeerde aan de Universiteit, had ze zo’n €35.000 schulden. Die schulden had ze gemaakt om haar studies te financieren. Een paar jaar later merkte ze dathaar schulden waren opgelopen tot zo’n €57.000. Ze besloot daarop haar leven om te gooien en slaagde er in om de heel schuldenberg in 3,5 jaar terug te betalen. Dit is haar verhaal en haar 6 tips.

€57.000 schulden afbetalen in 3,5 jaar komt overeen met een gemiddelde van €8.150 per 6 maanden of €1.360 per maand. Ze slaagde er in door zeer bewust om te gaan met haar situatie. En door het op de juiste manier aan te pakken. Het mooie is, dat wanneer je gemiddeld €1.360 per maand kan afbetalen aan schulden, je gemiddeld ook €1.360 per maand kan overhouden eens de schulden zijn afbetaald.

Guen Garrido begon met veel te lezen over personal finance. Ze luisterde naar podcasts of keek naar YouTube-filmpjes over geld, zolang ze maar kon leren hoe ze het moest aanpakken. Dave Ramsey’s “The Total Money Makeover” en money master Tony Robbins waren haar grote voorbeelden. Daar leerde ze enkele belangrijke lessen van.

6 tips om meer geld te sparen

-1) Ze begon met een deel van haar schulden te herfinancieren. Daardoor daalde de rentevoet op een groot deel van haar schulden van 10% naar 6%.

-2) Daarna begon ze eerst met het afbetalen van de kleinste bedragen. Eerst de rekeningen van haar kredietkaart, daarna de persoonlijke leningen, dan de autolening en ten slotte de studentenlening.

Het grote voordeel met de kleinste leningen eerst aanpakken, is dat je het vooruit ziet gaan. Dat geeft extra motivatie om door te doen. Psychologisch is dat de grootste overwinning.

-3) Daarna begon ze deadlines te zetten wanneer bepaalde schulden afbetaald moesten zijn. Zonder deze mindset lukt het niet, zegt Guen Garrido. Door persoonlijke deadlines te stellen, daagde ze er uiteindelijk zelfs in om de schulden voor die datum afbetaald te krijgen. Het gaf haar extra motivatie.

-4.) Werk, werk, werk. Naast haar gewone job als leerkracht ging ze aan de slag als Uber-chauffeur. Ze werkte 5 avonden in de week en in het weekend. Alles wat ze extra verdiende ging naar de afbetaling van de schuldenberg.

-5) Opslag of bonus, wanneer je jouw levensstijl gewoon behoudt, houd je meer geld over. Ga niet meer uitgeven wanneer je meer verdient.

-6) Geef jezelf een vast budget per maand om mee te doen wat je wilt. Eens dat budget op is, moet je wachten op de volgende maand. Schulden afbetalen is als een dieet. In een dieet heb je ook momenten dat je even niet op je calorieën moet letten. Dat motiveert om vol te houden.

Nu Guen Garrido schuldenvrij is, wijzigt ze haar levensstijl niet. Ze heeft nu een iets groter budget per maand om vrij te spenderen, maar de rest gaat nu naar sparen en beleggen.

Bron: CNBC

Foto Credit: iStock