Investeerders haalden opgelucht adem toen Rusland hun interestbetaling van 117 miljoen dollar wist te volmaken, het land vermeed toen een default. Maar op 4 april staat er een grotere betaling te wachten, namelijk 2,2 miljard dollar. Maar nu zijn investeerders minder optimistisch, experten verwachten niet dat Rusland deze keer zal kunnen betalen en voorspellen een default.

117 miljoen dollar interesten betalen, dat lukte Rusland nog de afgelopen keer. Maar op 4 april wordt de kredietwaardigheid van Rusland echt getest. Ze moeten namelijk 2,2 miljard dollar gaan betalen en experten verwachten niet dat dit zal lukken. Dat zou betekenen dat er een default is met een mogelijk faillissement als gevolg. Investeerders houden hun adem alvast in.

Jay Newman, voormalig fondsbeheerder bij Elliot Management, denkt niet dat het realistisch is dat Rusland de financiële middelen zal vinden om die 2,2 miljard dollar te kunnen ophoesten.

The last payment was a small investment in credibility, but when Russia has to start writing billion dollar checks it’s a different calculation. I don’t think it’s realistic that Russia comes up with the $2.2 billion.

Sancties

De obligatiebetaling van vorige week deed beleggers en investeerders panikeren omdat het onduidelijk was of de Russische centrale bank haar bevroren reserve van Amerikaanse dollars zou kunnen gebruiken om de betaling te doen, en of Amerikaanse banken überhaupt met het land zouden samenwerken om het geld over te maken.

Nu gaat het over een bedrag van 2,2 miljard dollar. De Westerse sancties duwen Rusland richting een faillissement en daar schuilt een groot risico in volgens Newman. Hij vindt het zelfs vreemd dat Rusland nog de moeite doet om hun schulden te betalen vermits ze opzettelijk geïsoleerd worden van de rest van de wereld. Ook Robert Kahn voorspelt een default op 4 april.

Maar dat hoeft op zich geen ramp te zijn. Volgens het Internationale Monetaire Fonds zou de Amerikaanse bankensector het leed kunnen dragen. De gevolgen zullen op korte termijn zwaar zijn, maar op lange termijn niet zo heel relevant, aldus het IMF.

Bronnen: Lydia Moynihan – Marketwatch 

Foto: Evgeny – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>