Het zal niemand verrassen als wij vertellen dat de hedendaagse markt inmiddels bekend staat om haar lage beweeglijkheid. Eigenlijk hebben we het hele jaar al te maken met een gigantisch lage volatiliteit en voor het laatst hebben we voor het uitbreken van de financiële crisis te maken gehad met een dergelijk lage beweeglijkheid. Ook het handelsvolume speelt daar een rol in.

De zomerperiode is normaliter een periode waarin er weinig gebeurd. Veel grote banken sluiten de deuren en als gevolg daarvan daalt het dagelijkse handelsvolume. Toch hebben we vandaag de dag te maken met een wel heel bijzondere situatie. Afgelopen maandag hadden we namelijk te maken met het laagste gemeten dagelijkse handelsvolume sinds het jaar 2006. Dit bijzondere feit is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, in beeld gebracht.

Wat gaat er met het handelsvolume gebeuren?

De trend bij het handelsvolume typeert dus eigenlijk de lage beweeglijkheid waar we al het hele jaar mee geconfronteerd worden. Het is daarom ook niet vreemd dat steeds meer beleggers zich beginnen af te vragen of die volatiliteit binnen afzienbare tijd weer gaat terugkeren. Uiteraard beschikt niemand over een glazenbol die de toekomst voorspelt, maar het verleden maakt wel duidelijk dat de beweeglijkheid vandaag de dag wel extreem laag is. De kans op een toename van de volatiliteit is dus groot.

Juist in tijden van lage beweeglijkheid en lage handelsvolumes, is het van groot belang om de portefeuille te beschermen. Het kan immers stilte voor de storm zijn…

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!