Het sentiment op de financiële markten kan razendsnel veranderen. Die stelling is tijdens de afgelopen weken meermaals bevestigd. Terwijl er aan het einde van vorig jaar nog sprake was van een optimistische stemming, heeft die stemming in razendsnel tempo plaats moeten maken voor een pessimistische stemming. Mogelijk kunnen beleggers juist profiteren van het huidige pessimisme onder beleggers.
Steeds meer beleggers beginnen zich zorgen te maken over de beurzen. Dat is ook niet verwonderlijk te noemen, want tijdens de afgelopen weken hebben de aandelenmarkten rake klappen moeten incasseren. Diverse beurzen zijn inmiddels in een officiële Bear Market terecht gekomen. Niet vreemd dus dat steeds meer beleggers hun posities van hand doen.
Het huidige pessimisme biedt kansen
Toch is het nog maar de vraag of dit wel het juiste moment is om pessimistisch gestemd te zijn. Het verleden maakt immers duidelijk dat beleggers vaak geneigd zijn om op het verkeerde moment optimistisch en op het verkeerde moment pessimistisch gestemd te zijn. En die gedachte wordt bevestigd door het onderzoek dat gedaan is door SentimenTrader. Op de bovenstaande grafiek zijn alle keren in beeld gebracht dat 29% van alle Amerikaanse aandelen een nieuw 52 weeks dieptepunt wist te bereiken, terwijl bij de Nasdaq index er sprake was van een stand van 33%. Uit dit onderzoek valt op te maken dat in 94% van de gevallen de Amerikaanse beurs een jaar later hoog noteert. Slechts één keer was er een jaar later sprake van een negatieve stand, maar dit verlies bleef beperkt tot -0,2%. Een jaar later noteert de S&P 500 index gemiddeld 32% hoger (mediaan).
Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat dit mogelijk niet het juiste moment is om pessimistisch gestemd te zijn. Behoorlijk veel slecht nieuws lijkt op dit moment al in de koersen verwerkt te zitten. En wat dat betreft is een imposante herstelbeweging goed mogelijk op het moment dat er hoopgevende economische cijfers verschijnen.