Sinds de zomer van 2020 weten waarde-aandelen al structureel een betere prestatie af te leveren dan groeiaandelen. En dat is even wennen, want tijdens de voorbijgaande jaren was juist sprake van de omgekeerde situatie. Ligt het tijdperk van de groeiaandelen inmiddels achter de rug?

Simpel gezegd kunnen we aandelen onderverdelen in twee categorieën: waarde-aandelen en groeiaandelen. Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Waarde-aandelen zijn over het algemeen aandelen van beursgenoteerde bedrijven die te maken hebben met een relatief lage waardering. Dit zijn over het algemeen stabiele bedrijven die beleggers trakteren met vaak een royaal dividend. Deze aandelen zou je moeiteloos voor jaren in de portefeuille kunnen stoppen.

Waarde-aandelen beschikken over extreem veel potentieel

Ryan Detrick, strateeg bij LPL Research, heeft recent de situatie bij de groeiaandelen en de waarde-aandelen onderzocht. Op de bovenstaande grafiek is de Russell 1000 Growth ETF afgezet tegenover de Russell 1000 Value ETF. En deze grafiek laat duidelijk zien dat er sprake is van een ‘toppatroon’. En mocht dat toppatroon werkelijkheid worden, dan zou dat betekenen dat waarde-aandelen in de nabije toekomst een betere prestatie zullen afleveren dan groeiaandelen.

Overigens hebben de waarde-aandelen nog een lange weg te gaan. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat alleen al tijdens de afgelopen 4 jaar sprake was van een extreme outperformance bij de groeiaandelen. En de waarde-aandelen lijken nu vastberaden te zijn om het tij te keren.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis