Het cijferseizoen is nog steeds in volle gang. Het merendeel van de beursgenoteerde bedrijven heeft reeds haar kwartaalcijfers gepubliceerd, maar er staan er ook nog genoeg op de agenda. Het algemene winstplaatje ziet er tot nu toe redelijk goed uit. Toch is het nog maar de vraag hoelang het ‘winstplaatje’ er goed blijft uitzien. Er hangen namelijk genoeg donkere wolken boven de markten.

De meeste aandelenmarkten sloten het jaar 2018 in het rood af. En dat was voor veel indices wel even wennen. Tijdens de jaren daarvoor wisten de meeste beurzen namelijk jaar-op-jaar in waarde te stijgen. En de beursdaling van het afgelopen jaar kan ook gevolgen hebben voor de bedrijfswinsten.

Komt er een einde aan de stijgende bedrijfswinsten?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Topdown Charts, is te zien dat er een sterke correlatie bestaat tussen de prestatie op de financiële markten en de bedrijfswinsten. Normaliter lopen de aandelenmarkten wat maanden voor op de bedrijfswinsten. Op deze grafiek is te zien dat tijdens het afgelopen jaar bijna 90% van de landen op de financiële markt in het rood wist te duiken. En als gevolg daarvan moeten beleggers vrezen dat de bedrijfswinsten geconfronteerd worden met hetzelfde scenario.

Een soortgelijke beweging was tijdens de afgelopen 20 jaar ook zichtbaar in de jaren 2000, 2008, 2011 en 2016. Tijdens de laatste twee keren liep dit uiteindelijk voor de beurzen met een sisser af. De vraag is alleen of dat dit keer opnieuw het geval zal zijn.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)