Xpeng en Nio, twee Chinese EV startups waarvan men veel van verwacht de komende jaren, hebben het tijdens het eerste kwartaal behoorlijk goed gedaan. Beide autobouwers wisten evenveel of meer voertuigen af te leveren dan analisten hadden voorspeld. Vooral de maand maart was een sterke opsteker gezien januari wat moeilijkheden met zich meebracht.

Het gaat Xpeng en Nio voorlopig nog altijd voor de wind. Beide Chinese autobouwers wisten goed te presteren tijdens het eerste kwartaal dit jaar. Xpeng leverde in maart 5.102 voertuigen af wat een totaal maakte van 13.340 voertuigen voor Q1. Daarmee doet het beter dan de 12.500 stuks die analisten hadden voorspeld. Ook Nio deed het voortreffelijk met 7.252 voertuigen in maart en 20.060 voor het eerste kwartaal.

Daarmee overtrof Nio geen verwachtingen maar presteerde het wel binnen de prognose van 20.000 tot 20.500 voertuigen. Het is alleszins een stijging van 423 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020. Het leek er ook even op dat ze de doelstelling niet gingen halen omdat hun fabriek vijf dagen heeft stilgelegen vanwege een chiptekort.

EV markt

Dat de cijfers voor zowel Xpeng als Nio goed zijn, is een sterke indicator dat de Chinese markt voor elektrische voertuigen dit jaar sterk zal blijven groeien. Aandelen van de startups hadden een goede beursdag donderdag. Dan Ives, analist bij Wedbush, verwacht ook dat Tesla goede cijfers voor Q1 zal voorleggen en voorspelt een koersstijging van 30 tot 40 procent dit jaar.

Li Auto heeft nog geen cijfers gepubliceerd maar verwacht ergens tussen 10.500 en 11.500 stuks te hebben afgeleverd in Q1. De cijfers van Xpeng, Nio en Li Auto verbleken echter ten opzichte van die van BYD, de Chinese autobouwer waar ook Warren Buffett in heeft geïnvesteerd. BYD wist namelijk in maart alleen al 23.000 voertuigen af te leveren.

Bronnen: CNBC

Foto: Jengtingchen – Wikimedia – CC BY-SA 4.0

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger