Op dit moment bestaat de top 5 van de grootste bedrijven binnen de S&P 500 index uit Microsoft, Apple, Amazon, Facebook en Berkshire Hathaway. Deze bedrijven vormen samen 18% van de totale waarde van de S&P 500 index. En dit aandeel in de totale index was nog nooit zo groot.

Het aandeel Apple wist tijdens de afgelopen maanden in positieve zin op te vallen. Uiteraard wisten de andere bedrijven binnen de top 5 ook goede zaken te doen, maar Apple was de absolute uitblinker. Sinds de bodem van eind 2018 is het aandeel al meer dan in waarde verdubbeld. Niet vreemd dus dat zoveel beleggers geïnteresseerd zijn in een belegging in de smartphonegigant.

Deze beursrally is afhankelijk van enkele grote aandelen

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Morgan Stanley Research, is te zien dat Microsoft, Apple, Amazon, Facebook en Berkshire Hathaway samen voor 18% de koers van de S&P 500 index bepalen. Nog nooit eerder lag dit percentage zo hoog. Opvallend genoeg is het netto-inkomen van deze bedrijven ten opzichte van het jaar daarvoor wel in waarde gedaald. En een dergelijke trend was ook zichtbaar in het jaar 1999. Toen was het netto-inkomen ook niet in evenwicht met de totale marktwaarde van de top 5 bedrijven.

Deze staafgrafiek maakt duidelijk dat de beursrally op dit moment voor een groot deel afhankelijk is van enkele grote aandelen. En deze trend was ook sterk zichtbaar tijdens de late jaren ’90. Destijds resulteerde dat uiteindelijk in een forse beursdaling. En het is niet te hopen dat de beurzen deze keer geconfronteerd worden met een soortgelijk scenario.

De volgende Apple (nu nog onder $10)

We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.

Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.

Dit aandeel is vandaag nog te koop voor minder dan 10 euro.