Er verschijnen bijna dagelijks rampzalige cijfers over de wereldeconomie. De coronacrisis weet met name diepe sporen achter te laten bij de Amerikaanse economie. Meer dan 35 miljoen Amerikanen zijn hun baan verloren. En dat is uiteraard goed terug te zien bij de cijfers rondom het consumentenvertrouwen.
Steeds meer Amerikanen raken pessimistisch over de toekomst. Dat is uiteraard niet verwonderlijk, want werkloosheid, of een dreigende werkloosheid, heeft nooit een positief effect op het vertrouwen. Tijdens de afgelopen week wist het de Bloomberg Consumer Comfort Index te dalen naar de laagste stand sinds het jaar 2013. In dat jaar was de Amerikaanse economie bezig aan een wederopstanding, omdat de grootste economie ter wereld net uit het diepe gat van de financiële crisis aan het kruipen was.
Consumenten hebben geen vertrouwen in de toekomst
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Lohman Econometrics, is te zien dat er al jaren sprake is van een sterke correlatie tussen de Bloomberg Consumer Comfort Index en de S&P 500 index. Toch is op dit moment dat verband ver te zoeken. Terwijl de Bloomberg Consumer Comfort Index in een vrije val is beland, weet de S&P 500 index zich indrukwekkend goed staande te houden.
De vraag is alleen of dit nog lang houdbaar is. Zolang de consumenten pessimistisch zijn, kan dat onheil betekenen voor de economie. En vroeg of laat gaat dat ook zijn uitwerking hebben op de beurskoersen.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)