Tijdens de afgelopen maanden wisten de waarde-aandelen in positieve zin te verrassen. Voor het eerst sinds lange tijd wisten de waarde-aandelen gedurende een langere periode beter te presteren dan de groeiaandelen. En deze ‘outperformance’ heeft geleid tot een hernieuwde interesse in waarde-aandelen.

Simpel gezegd kunnen we aandelen onderverdelen in twee categorieën: waarde-aandelen en groeiaandelen. Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Waarde-aandelen zijn over het algemeen aandelen van beursgenoteerde bedrijven die te maken hebben met een relatief lage waardering. Dit zijn over het algemeen stabiele bedrijven die beleggers trakteren met vaak een royaal dividend. Deze aandelen zou je moeiteloos voor jaren in de portefeuille kunnen stoppen.

Beleggers moeten de waarde-aandelen in de gaten houden

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bespoke, is te zien dat sinds het einde van het jaar 2021 de waarde-aandelen verrassend genoeg beter weten te presteren dan de groeiaandelen. Met name tijdens de afgelopen weken wisten de waarde-aandelen extreem goede zaken te doen, terwijl de groeiaandelen massaal gedumpt werden.

Door de oplopende rentestanden zullen beleggers de huidige beurswaarderingen steeds serieuzer gaan nemen. En dat is in dit geval in het voordeel van de waarde-aandelen, want ten opzichte van de groeiaandelen hebben zij veelal te maken met relatief lage waarderingen. Op de grafiek is immers ook duidelijk te zien dat de waarde-aandelen nog een lange weg te gaan hebben. En mogelijk is de historische trenddraai reeds bereikt en is het gouden tijdperk van de waarde-aandelen aangebroken.