De Amerikaanse economie heeft het moeilijk volgens Ray Dalio, hij schat de kans op een recessie vóór de presidentsverkiezingen in 2020 hoog in. De handelsperikelen met China beginnen zeer voelbaar te worden voor Amerikaanse bedrijven en de meest recente escalatie doet daar nog een schepje bovenop. De volgende kwartaalrapporten zullen veel duidelijk maken.

Ray Dalio, oprichter van ‘s werelds grootste hedgefonds, denkt dat er 40 procent kans is dat we in een recessie tuimelen vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Dat zei hij tijdens een interview met CNBC’s Christine Tan donderdag. Het ziet er dus niet goed uit voor de Amerikaanse economie zolang de handelsoorlog met China niet wordt opgelost de komende maanden.

Recessions are always inevitable, the only question is: ‘When? I think that in the next two years, let’s say prior to the next election, there’s probably a 40% chance of a recession.

De vrees voor een recessie is gegroeid sinds men het alarmsignaal heeft geluid, het rendement voor de 10-jaar staatsobligaties dipte even onder die van de obligaties op twee jaar. Dit fenomeen op de obligatiemarkt is de voorbije jaren een betrouwbare indicator geweest voor recessies.

Globale recessie?

De timing van dit fenomeen komt op een zeer ongelegen moment, midden in een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld. Globale activiteiten zijn afgenomen en investeringen zijn teruggeschroefd in deze onzekere tijden, hetgeen een recessie nog meer in de hand kan werken. Niet alleen de USA, maar ook in Duitsland en Singapore is een recessie mogelijk. Het Duitse BBP is in het tweede kwartaal gekrompen met 0,1 procent in vergelijking met vorig kwartaal.

Om de economische vertraging te counteren, kunnen centrale banken hun rentebeleid verder versoepelen. Maar volgens Dalio hadden ze dit eerder moeten doen. Zo laat in de cyclus nog maatregelen nemen heeft volgens hem weinig zin om een recessie tegen te houden. Het zou dan enkel de schade wat beperken maar de ‘tipping point’ voorkomen lijkt onmogelijk.

Bronnen: CNBC

Foto: PDP – Petr Kratochvil

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)