Aandelen, aandelen, aandelen, … en hier en daar wat cryptomunten. Dat lijkt de enige optie voor beleggers tegenwoordig. Goud en zilver, wat ben je daar nu mee? Wel, misschien meer dan je denkt. Vooral vanuit historisch oogpunt is het geen slecht idee om vandaag nog te beginnen met goud en zilver te kopen.
De financiële geschiedenis is er altijd een geweest van afwisselende interesse in financiële activa, zoals aandelen, en harde activa zoals grondstoffen. Sinds de financiële crisis hebben we een versnelde interesse gezien in financiële activa. Die interesse kwam er niet op natuurlijke wijze maar werd opgelegd door de centrale banken. Daar kan binnenkort verandering in komen.
Centrale banken hebben de rentevoeten kunstmatig laag gehouden en hebben biljoenen vers geld uit de printer laten komen. Dit resulteerde in een forse stijging van de aandelen- en obligatiemarkt waardoor de interesse in grondstoffen zoals goud en zilver volledig verdwenen is.
Goud goedkoop ten opzichte van de Dow Jones
Maar de reden van de financiële crisis, was een overmaat aan schulden. Die overmaat aan schulden werd bestreden met … nog meer schulden. Steeds meer bekende analisten met decennia ervaring trekken aan de alarmbel dat de excessen aan schulden niet kan blijven duren. Wanneer de schuldenbubbel barst, daalt de interesse in financiële activa en stijgt de interesse in harde activa. Dat is altijd al zo geweest en zal deze keer niet anders zijn.
De belangrijkste grondstoffen die je nodig hebt bij een nieuwe financiële crisis zijn goud en zilver. Goud (en zilver) zijn op dit moment bijzonder goedkoop ten opzichte van de aandelenmarkt. Logisch als iedereen er zijn neus voor ophaalt. De Goud/Dow Jones ratio bedraagt momenteel slechts 0,06.
Tijdens de Grote Depressie bedroeg de Goud/Dow Jones ratio meer dan 0,30. Tijdens de crisis in de jaren ’70 bedroeg de ratio zelfs bijna 0,70. In de nasleep van de financiële crisis bedroeg de ratio zo’n 0,15. Dit is allemaal een veelvoud van de huidige ratio.
Grondstoffen goedkoopste ooit
Zoals gezegd is er nu vooral een voorkeur voor financiële activa. Dat blijkt ook uit de GSCI/S&P 500 ratio. GSCI staat voor Goldman Sachs Commodity Index. Op dit moment staat deze ratio op 1, het laagste niveau OOIT.
Goldman Sachs begon met deze vergelijking in 1971 toen de ratio net iets boven 1 noteerde. Maar tijdens de oliecrisis van de jaren ’70 was er een enorme vraag naar harde activa zoals olie, goud en zilver. Daarop schoot de ratio hoger tot 7,5. Tijdens de Golfcrisis in de jaren ’90 schoot de ratio zelfs tot boven 9.
Maar daarna volgde weer een periode waarin financiële activa de voorkeur kregen. Dit resulteerde dan in de DotCom-bubbel van eind jaren ’90 begin deze eeuw. Daarop viel de GSCI/S&P 500 ratio terug tot … net iets meer dan 1.
De beste voorbereiding start vandaag
De financiële crisis deed de wind weer draaien. Aandelen werden verkocht en goud werd als reddingsboei ingeslagen. De GSCI/S&P 500 ratio schoot opnieuw omhoog boven 8. Maar de kunstmatige rentevoeten en het printen van geld door de centrale banken hebben beleggers weer een andere appetijt bezorgd.
Het is duidelijk te zien hoe beleggers wisselen tussen financiële en harde activa. Momenteel vieren financiële activa weer een feest en liggen harde activa zoals goud en zilver in het verdomhoekje. Maar lang blijft zo’n situatie nooit duren.
Wie zich wil voorbereiden op de toekomst, begint er dus best nu mee om harde activa zoals goud en zilver aan zijn portefeuille toe te voegen.
Bron: Gold Stock Bull
5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen
- Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
- De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
- De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
- MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
- DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!
Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER