Beleggers verwachten dat de Federal Reserve en andere centrale banken maatregelen gaan nemen om de economie te ondersteunen en stimuleren. Deze week verlaagde de Federal Reserve reeds de rente met 50 basispunten maar analisten vrezen dat renteverlagingen het probleem omtrent het coronavirus en de impact op de economie niet gaan verhelpen.

Centrale banken zijn vaak de redding geweest voor de financiële markten, tijdens de financiële crisis, de eurocrisis en noem maar op. Ook nu lijken deze banken een leidende rol te willen gaan spelen om de impact van het coronavirus op de wereldeconomie te verminderen.

The idea is deeply ingrained in financial markets that, when there is a major global economic downturn, central banks quickly come to the rescue with aggressive policy rate cuts.

Analisten benadrukken dat hetgeen wat nu aan het gebeuren is, niet het gevolg is van financiële zaken. De rentes zijn al laag en verdere verlagingen zullen wellicht niet het gewenste effect gaan hebben. Men vreest zelfs dat dit het omgekeerde effect gaat hebben.

So I think … the Fed should wait and see if we’re in an actual recession with job losses. I even wouldn’t recommend that, my advice for them is don’t cut rates again, it’ll be a big mistake.

Investeren

Verschillende economen beweren dat het beter is dat overheden meer geld investeren in de economie. Dit zou een veel grotere rol spelen dan renteverlagingen te doen. Subsidies voor werknemers en ondersteuning voor de toeristische sectoren, zulke dingen zijn cruciaal.

Echter zijn er landen die niet voldoende slagkracht hebben om dit te doen. Vooral in Europa is er nog maar weinig ruimte om fiscaal te manoeuvreren en kapitaal te injecteren. In Azië hebben ze dit probleem minder, China kan nog veel doen om hun economie te ondersteunen.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zei dat een renteverlaging de verspreiding van het virus uiteraard niet zal tegengaan. Maar dat ze wel een flinke ‘boost’ kunnen geven aan de Amerikaanse economie. Het is afwachten wat de centrale banken kunnen doen.

Bronnen: CNBC

Foto: Piqsels

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER