Maandenlang waren Amazon en Apple met elkaar in gevecht. De vraag was namelijk wie als eerste de grens van $ 1 biljoen marktwaarde zou overschrijden. Als gevolg van de opbeurende kwartaalcijfers van Apple wist de smartphonegigant als eerste de finish te bereiken. Volgens Goldman Sachs richten we ons echter op de verkeerde $ 1 biljoen vraag.

Volgens Goldman Sachs strateeg David Kostin kan dit een historisch beursjaar gaan worden. Tijdens de eerste helft van 2018 werd er voor ruim $ 680 miljard dollar aan aandelen teruggekocht (buybacks). En volgens Kostin liggen we op schema om de grens van $ 1 biljoen dollar dit jaar te slechten. Dit is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs, in beeld gebracht.

Buybacks kunnen de grens van $ 1 biljoen gaan passeren

De reden dat er op dit moment zoveel Amerikaanse buybacks plaatsvinden, heeft enerzijds te maken met de belastinghervorming. Door het gevoerde beleid van Trump zijn de belastingtarieven voor bedrijven drastisch verlaagd en dat levert uiteraard onder aan de streep meer nettowinst na belastingen over. Anderzijds profiteren de Amerikaanse bedrijven ook van de groeiende economie. Er is sprake van een sterke cashflow en bedrijven willen met dit geld hun beurskoers ondersteunen.

De laatste keer dat de terugkoopacties zo aanzienlijk waren, was in het jaar 2007. Destijds werd er op jaarbasis door Amerikaanse bedrijven voor bijna $ 900 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Niet veel later sloeg echter het noodlot toe en konden bedrijven, ondanks de buybacks, een koersval niet voorkomen.

Voor de beursgenoteerde bedrijven is het te hopen dat ze deze keer niet een soortgelijk scenario voorgeschoteld krijgen.