Olieproducerende landen hebben vorig jaar een overeenkomst gemaakt die inhoudt dat de productie van olie niet aan de volle 100 procent mag gebeuren. Rusland is één van de landen dat akkoord is gegaan met deze richtlijnen. De inspanningen om de prijzen omhoog te krijgen zijn nog niet voldoende, aldus Russisch minister van Energie Alexander Novak.

De OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen hebben tot nu toe inspanningen geleverd om het wereldwijde overaanbod van olie terug te dringen. De reden waarom ze dit doen, is omdat de olieprijs ontzettend hard gedaald is waardoor deze landen veel van hun inkomsten zien verdampen.

Het akkoord loopt al sinds januari 2017 en is enkele keren verlengd geweest omdat ze het beoogde doel van hun inspanningen nog niet gehaald hebben. Eind dit jaar zouden de maatregelen aflopen, maar volgens Russisch minister van Energie Novak moet de periode wellicht verlengd worden.

Novak verklaarde dat er nog geen eenduidig antwoord is. Ze houden op dit moment alle opties open en bekijken de situatie op de oliemarkt zeer grondig en nauwlettend. Afhankelijk van de evolutie van de prijzen, zal Rusland zijn conclusies trekken en een beslissing nemen omtrent het akkoord.

Olieprijzen

Het akkoord werd in het leven geroepen om het overaanbod weg te werken en de olieprijzen te doen stijgen. In juni komen de landen opnieuw samen om de situatie te evalueren. Novak geeft toe dat de maatregelen een positief effect hebben op de oliemarkt, maar dat er meer gedaan moet worden.

Undoubtedly, the situation is much better than it was three months, half a year or a year ago, but the patient has not yet fully recovered

Het is voor Rusland cruciaal dat men handelt naar gelang de situatie op de oliemarkt zodat er een stabiele en duurzame ‘fundering’ wordt gevormd. Het feit dat de olieprijzen nu hoger staan dan drie maanden geleden, wilt nog niet zeggen dat dit zo gaat blijven in de nabije toekomst.

Bronnen: CNBC

Foto: Paul Lowry – Flickr – CC BY-SA 2.0