Rusland staat op de rand van een faillissement, aldus ratingbureaus en internationale instellingen. De Westerse financiële sancties tegen Rusland wegen zwaar op de economie en hebben een zware impact op de kredietstatus van het land. Mochten de Russen effectief failliet gaan, is er niet meteen een bedreiging voor de wereldeconomie.

Zal de oorlog in Oekraïne ten einde komen door een Russisch faillissement? Dat is alleszins één van de manieren waarop het Westen de oorlog probeert te stoppen. Niet zozeer door Rusland failliet te krijgen, maar eerder door president Poetin het water aan de lippen te zetten waardoor hij zou beslissen om zich terug te trekken uit Oekraïne.

Landen kunnen wel degelijk failliet gaan als ze hun schulden niet op tijd kunnen terugbetalen en geen geld meer kunnen lenen op de kapitaalmarkt. Dat is het scenario dat Rusland te wachten staat. Rusland heeft een grote schuldenberg waarvan een groot deel in Amerikaanse dollars en een ander groot deel in euro’s. Het IMF vreest echter niet voor een wereldwijde impact.

Voorzitter van het Internationale Monetaire Fonds Kristalina Georgieva zei dat financiële instellingen wereldwijd ongeveer voor 120 miljard dollar zijn blootgesteld aan Rusland. Mocht Rusland failliet gaan, dan zou deze klap probleemloos opgevangen kunnen worden.

Rentebetaling

Woensdag had Rusland een rentebetaling moeten doen van 117 miljoen dollar. Volgens de Russische minister van Financiën zou de betaling gebeurd zijn en dat de bal nu in het kamp ligt van de Verenigde Staten. Als de Amerikanen de betaling blokkeren, dan zou Rusland in principe officieel failliet zijn. Maar normaal gezien zal de betaling geaccepteerd worden.

De Russen hebben het geld moeten halen uit hun reserves in Chinese yuan. Dat was één van de weinige opties vermits veel dollarrekeningen geblokkeerd zijn. De volgende reeks rentebetalingen zijn niet ver verwijderd. Er volgen nog 7 rentebetalingen die voldaan moeten worden in het eerste jaarhelft, goed voor een totaalbedrag van 3,356 miljard dollar.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: Romi_Lado – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>